Voormalig DELTA boekt 58 miljoen euro winst

Voormalig DELTA boekt 58 miljoen euro winst
Voormalig DELTA boekt 58 miljoen euro winst © oz
Jaarcijfers voormalig DELTA ogen positief maar zijn broos
Jaarcijfers voormalig DELTA ogen positief maar zijn broos © Omroep Zeeland

Vooruitziende blik

MIDDELBURG - De winst over vorig jaar is uitsluitend te danken aan goede prestaties van de netwerk- en retailbedrijven, én een vooruitziende blik. De energiecentrales draaiden met een groter verlies dan waar rekening meer werd gehouden. Het gaat om een bedrag van 94,2 miljoen euro. Maar, omdat er in 2015 al wel rekening gehouden werd met een verlies in die divisie,  blijft er nu maar een klein verlies van 9 miljoen euro over.

Slechte cijfers

De slechte cijfers van de energiecentrales zijn geen verrassing, omdat de inkomsten uit de verkoop van stroom al jaren tegenvallen. In 2014 en 2015 werd er ook al verlies geleden, maar afgelopen jaar dook de prijs voor stroom verder naar beneden. De stroomprijs zou eigenlijk twee keer zo hoog moeten zijn om rendabel te zijn.
Positief
De jaarcijfers van PZEM zijn de laatste van de grote energieholding waaronder een energieproducent, een energie verkopend bedrijf en het netwerkbedrijf vallen. Het voormalige DELTA N.V. houdt per 1 juli op te bestaan. Financieel directeur Verhagen is licht positief gestemd over de jaarcijfers:
CFO Frank Verhagen
Papieren winst
De aandeelhouders van het voormalige DELTA, de provincie en Zeeuwse gemeenten, hebben overigens niets aan de positieve cijfers waarmee geschermd wordt. Het gaat immers om een papieren winst, die niet in echt geld kan worden omgezet. Op 12 juni kunnen de aandeelhouders op de jaarlijkse vergadering aangeven wat ze van de cijfers over 2016 vinden.