Twee Zeeuwen rechtstreeks in Kamer gekozen

André Bosman (VVD)
André Bosman (VVD) © oz

Bosman

DEN HAAG - Volgens de voorlopige uitslagen rond 01.00 uur haalt de VVD meer dan 30 zetels. Bosman staat voor deze Tweede Kamerverkiezingen op de 24e plek op de kandidatenlijst, zodat hij zeker opnieuw de Tweede Kamer ingaat. Bosman woont in Middelburg en was de afgelopen vier jaar al Tweede Kamerlid voor de VVD. 
Joba van den Berg en Lenny Geluk (CDA)
Joba van den Berg en Lenny Geluk (CDA) © OZ

CDA

Ook CDA-kandidaat Joba van den Berg uit Goes gaat volgens de voorlopige uitslag als Zeeuw de Tweede Kamer in. Van den Berg komt uit Zeeland, maar woonde lange tijd buiten de provincie. Onlangs verhuisde ze terug naar Goes. Ze staat voor het CDA op een 18e plek op de kandidatenlijst. 
Lenny Geluk
Daarnaast heeft Zeeland nog een troef: Lenny Geluk staat op de 20e plek op de CDA-lijst. Ze gaat zeker de Tweede Kamer in als het CDA deelneemt aan een nieuw kabinet. Geluk woont tegenwoordig in Zeist, maar is in Zeeland een bekende verschijning. Ze was jarenlang wethouder voor het CDA op Schouwen-Duiveland. Ze verhuisde enkele jaren geleden naar het midden van het land om dichter bij haar kinderen te wonen. 
PvdA
De twee zittende Tweede Kamerleden voor de PvdA, Albert de Vries uit Middelburg en Joyce Vermue uit Schoondijke, keren zoals verwacht niet terug in de Tweede Kamer. Ze stonden op de verkiezingslijst op een 29e en een 38e plek, maar de PvdA heeft een monsterverlies geleden en staat op minder dan 10 zetels. 
Niels van den Berge (GroenLinks)
Niels van den Berge (GroenLinks) © OZ
Kanshebbers
Behalve Lenny Geluk zijn er nog twee Zeeuwse kanshebbers; Niels van den Berge voor GroenLinks en Rutger Schonis van D66. Van den Berge uit Tholen staat op de kandidatenlijst van GroenLinks op een 18e plaats, en zou volgens de voorlopige uitslagen daarmee net buiten de Tweede Kamer vallen. Maar mocht GroenLinks toetreden tot een kabinet en bewindslieden leveren, dan schuift Van den Berge hoogstwaarschijnlijk naar boven op en komt hij alsnog in de Kamer.
D66
Datzelfde geldt voor Middelburger Rutger Schonis van D66, 23e op de kandidatenlijst. Ook hij is niet rechtstreeks in de Tweede Kamer gekozen, maar maakt toch kans als andere D66-kandidaten plaatsnemen in een kabinet.