Wat betekent de verkiezingsuitslag voor Zeeland? (video)

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor Zeeland? (video)
Wat betekent de verkiezingsuitslag voor Zeeland? (video) © Omroep Zeeland
Wat betekent de verkiezingsuitslag voor Zeeland?
OOST-SOUBURG - Nieuw kabinet
Op basis van de voorlopige uitslagen lijkt het voor de hand te liggen dat de grootste partij VVD in elk geval gaat samenwerken met D66 en het CDA. De lijsttrekkers van die twee partijen waren tijdens de campagne te gast in het programma Zeeland Kiest van Omroep Zeeland en de PZC. Sybrand Buma en Alexander Pechtold deden duidelijke uitspraken over wat hun partijen voor Zeeland willen doen. Aan de hand van die uitspraken heeft Omroep Zeeland een voorzichtige analyse gemaakt van wat een nieuw kabinet zou kunnen betekenen. (VVD-leider Mark Rutte deed niet mee aan Zeeland Kiest).

Zeelandfonds

CDA-leider Sybrand Buma zei in Zeeland Kiest dat in een nieuw regeerakkoord in elk geval moet worden vastgelegd dat er 25 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor een Zeelandfonds. Dat fonds is een idee van de commissie Balkenende, die in 2016 met aanbevelingen kwam over hoe de Zeeuwse economie een duwtje in de rug kon krijgen. Ook het bedrijfsleven, de Europese Unie en het bedrijfsleven zouden wat Balkenende betreft met 25 miljoen euro over de brug moeten komen.
© Cor Oudesluijs / Omroep Zeeland Flickr
Foto: Cor Oudesluijs 

Afschaffen tol

Met deze verkiezingsuitslag is de kans heel klein dat de tol in de Westerscheldetunnel wordt afgeschaft. PvdA en SP hadden die wens nadrukkelijk opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Volgens het Zeeuwse provinciebestuur is er 500 miljoen euro nodig is om de tunnel tolvrij te maken. VVD en CDA hebben tot nu toe steeds gezegd dat het afschaffen van de tol nu niet realistisch is. Toen de vraag werd voorgelegd aan D66, antwoordde Alexander Pechtold 'kan'. Maar dat klinkt niet alsof hij er een hard onderhandelingspunt van zal maken bij het opstellen van een regeerakkoord.
© OZ
10 miljoen euro
Omdat Zeeland tot een paar jaar geleden ieder jaar dividend kreeg van energiebedrijf Delta, krijgt de provincie 10 miljoen euro minder uit het provinciefonds. Die korting is nog steeds van kracht, ook nu Delta geen winst meer maakt. CDA en D66 zeiden allebei in Zeeland Kiest dat die korting ongedaan gemaakt moet worden. Dus ook op dat punt mag Zeeland hopen op goed nieuws van een nieuwe regering.
University College Roosevelt
University College Roosevelt © OZ
Technische universiteit
Ook de kansen voor een technische universiteit in Zeeland groeien met deze verkiezingsuitslag. Zowel D66-leider Alexander Pechtold als CDA-leider Sybrand Buma zeiden in Zeeland Kiest dat zo'n bèta-college van groot belang is voor Zeeland. Ook in het programma Zeeland op de Kaart vertelde Alexander Pechtold dat hij zich sterk wil maken voor een bèta-college.
Zeeland op de Kaart universiteit
Zo'n universiteit zou mensen opleiden waar het Zeeuwse bedrijfsleven behoefte aan heeft. Bovendien zou Zeeland met zo'n technische universiteit veel aantrekkelijker worden voor nieuwe bedrijven om zich in de provincie te vestigen.
Thermphos (archief)
Thermphos (archief) © OZ
Thermphos
Zeeland mag ook hopen op financiële steun voor de sanering van Thermphos in Vlissingen-Oost. Het kost de provincie nu 700.000 euro per maand om het zwaar vervuilde terrein veilig te houden. Het CDA heeft zich in de Tweede Kamer al meerdere keren uitgesproken om Zeeland te hulp te schieten. Alexander Pechtold zei in aanloop naar de verkiezingen in Zeeland Kiest het niet meer dan logisch te vinden dat het Rijk meebetaalt aan het schoonmaken van Thermphos.
kerncentrale in Borsele
kerncentrale in Borsele © OZ
Kerncentrale
Op steun van de Rijksoverheid voor de verliesgevende kerncentrale hoeft Zeeland nog niet direct te rekenen. Het CDA stelde zich daarover in Zeeland Kiest zeer terughoudend op. Sybrand Buma noemde in Zeeland Kiest de kerncentrale weliswaar een gezamenlijk vraagstuk van het Rijk en Zeeland. "Maar het gaat te snel om nu hier te zeggen: Het Rijk neemt het wel over." Ook D66 deed geen harde uitspraken over de kerncentrale. Alexander Pechtold adviseerde de provincie om een Zeelandpact te sluiten met Den Haag. Daarin zouden dan ook afspraken over de kerncentrale kunnen worden opgenomen. 
© Omroep Zeeland / Jan van der Linde
Brouwerseiland
Eind februari diende PvdA-Kamerlid Joyce Vermue uit Schoondijke een motie in om Brouwerseiland te stoppen. Die motie werd toen nog met 78 tegenstemmen verworpen. Als de tegenstanders van Brouwerseiland een nieuwe kans willen wagen, maken ze weinig kans. Want de partijen die toen tegen Brouwerseiland stemden, hebben ook in de nieuwe Tweede Kamer geen meerderheid.