40 bomen Fruitteeltmuseum Kapelle vernield (video)

40 bomen Fruitteeltmuseum Kapelle vernield (video)
40 bomen Fruitteeltmuseum Kapelle vernield (video) © Omroep Zeeland
Bomen Fruitteeltmuseum

Afgesloten met hek

KAPELLE - De gesneuvelde bomen stonden niet in de museumtuin, "die is gelukkig afgesloten met een hek", zegt beheerster Addie Leendertse van het museum. De bomen stonden op een stuk grond dat het museum tijdelijk huurt van de gemeente Kapelle. De extra boomgaard fungeert voornamelijk als een soort depot voor het museum voor wanneer er bomen in de museumtuin vervangen moeten worden. In totaal staan er daar zo'n 400 bomen. 

Unieke rassen

De vernielde bomen waren vier jaar oud, volgens Addy Leendertse. De bomen zijn, zoals het er nu naar uit ziet, nog niet afgeschreven. Volgens Leendertse is de kans groot dat ze volledig herstellen, "maar dat duurt zeker twee jaar voordat ze weer op sterkte zijn". Vrijwilliger Jaap de Schipper voegt daar aan toe: "Bomen hebben de eigenschap om, met een beetje begeleiding, volledig te herstellen."
Bomen Fruitteeltmuseum
10 kilo verlies
Behalve materiële schade, kan er de komende twee jaar ook niet geoogst worden van de gesneuvelde bomen. In de zomer stelt het museum hun boomgaard altijd open voor publiek om fruit te plukken. "We verliezen nu 5 tot 10 kilo oogst per seizoen, per boom", vreest De Schipper.
Rustig praten
Addy Leendertse vreest dat de dader of daders nog een keer terugkeren, maar hoopt dat ze op tijd tot inkeer komen en zich melden bij het museum. Ze belooft dat ze dan rustig met ze zal praten: