​Monumenteigenaren Middelburg kunnen zonne-energie opwekken

​Monumenteigenaren Middelburg kunnen zonne-energie opwekken
​Monumenteigenaren Middelburg kunnen zonne-energie opwekken © Omroep Zeeland
© OZ

Postcoderoos

MIDDELBURG - Inwoners van de stad kunnen via de zogenoemde postcoderoosregeling in het zonnepark stappen. Dankzij gunstige belastingvoordelen is het mogelijk dat bedrijven en inwoners in en rondom de plek waar een zonnepark staat investeren in de opwekking van groene stroom. Dat kan alleen als de mensen wonen in een postcodegebied dat direct aansluit op het postcodegebied van het zonnepark. 
Postcoderoos Middelburg
Postcoderoos Middelburg © Omroep Zeeland

1.200 panelen

Het zonnepark, met postcode 4331, zal voor een deel bestaan uit 200 zonnepanelen op het dak van een gemeenteloods op bedrijventerrein Arnestein. Daarnaast zullen 1.000 panelen onderdeel uitmaken van het grotere zonnepark (55.000 panelen) dat gebouwd gaat worden nabij woonboulevard de Mortiere. In opdracht van de gemeente Middelburg is windcoöperatie Zeeuwind op zoek naar deelnemers voor het zonnepark.

Centrumbewoners

Volgens Teus Baars van Zeeuwind wordt vooral gekeken naar inwoners van het centrum van Middelburg. "Het plaatsen van zonnepanelen op daken van monumenten is veelal verboden", legt Baars uit. "Daarnaast zijn de oude schuine daken in het centrum veelal ongeschikt voor het opwekken van voldoende zonne-energie."
© OZ

Zonnecoöperatie

De toekomstige deelnemers aan het project zullen onderdeel worden van een nog op te richten zonnecoöperatie. Zeeuwind heeft voor de oprichting daarvan gekeken naar de initiatieven van stichting Duurzaam Groede, dat begin dit jaar het eerste particuliere zonnepark van Zeeland realiseerde in Schoondijke.

Informatieavond

Geïnteresseerden worden dinsdagavond 21 maart vanaf 19.30 uur bijgepraat in de ZB in Middelburg. Daar zal onder meer energiebedrijf DELTA zijn om vragen van inwoners te beantwoorden.