'Levensgevaarlijke taferelen op de weg' (video)

'Levensgevaarlijke taferelen op de weg' (video)
'Levensgevaarlijke taferelen op de weg' (video) © OZ
Stijging verkeersdoden 2

Bellen in auto

HULST - Ralf Kramer is meer dan vijf jaar rij-instructeur in Hulst. Hij geeft niet alleen les in Zeeuws-Vlaanderen, maar ook op de Bevelanden. Kramer maakt dagelijks van alles mee: "Ik zie vaak mensen over een doorgetrokken streep inhalen. Of mensen achter het stuur met een mobiel aan hun hoofd. Mensen zouden schrikken als ze een dag met een rijschool meereden." Niet zelden rijden mensen volgens hem zelfs met een flinke slok op.
Knuffels
Langs de Hulsterseweg in Axel - waar op maandag 20 februari een dodelijk ongeval plaatsvond - herinneren bloemen en knuffels tegen een boom aan het ongeluk waarbij een 18-jarige vrouw uit Terneuzen om het leven kwam. Een andere vrouw van dezelfde leeftijd die in de auto zat, raakte zwaargewond. De 18-jarige mannelijke bestuurder bleef ongedeerd bij het eenzijdige ongeval.
bloemen aan de Hulsterseweg
bloemen aan de Hulsterseweg © OZ
Te hard
Kramer waarschuwt zijn leerlingen - meestal jonge mensen - uitgebreid voor alle gevaren op de weg. Een van zijn leerlingen, Danielle Strooband, noemt een gevaar dat zij als beginnend automobiliste meemaakte: "Te hard rijden. Je bent een auto niet gewend en dan ga je automatisch te hard rijden. Dat had ik."

Dikke auto


Ralf Kramer ziet nog een ander gevaar voor beginnende automobilisten. Vroeger mochten die hun eerste rij-ervaring opdoen in de auto van pa. Zonder brokken te maken, want anders zwaaide er wat. Tegenwoordig kopen jongeren meteen een eigen auto en niet zelden is dat een 'dikke' auto. "Sommigen gaan meteen rijden in een BMW of een Mercedes", vertelt Kramer. "Zo'n auto heeft veel vermogen en geeft lekker gas natuurlijk. Voor sommige jongeren is dat een uitdaging. Ze denken dat ze de baas zijn over de auto, maar verliezen dan de controle..."
Peugeootje
Beginnend automobilist Danielle Strooband heeft haar lesje inmiddels geleerd. Ze heeft wel een auto gekocht, maar geen enorm racebeest: een Peugeot 206. "Meer is niet nodig voor mij."