Advocaten vragen vrijspraak bemanning drugsboot

© OZ

Eis

OOST-SOUBURG - Het Openbaar Ministerie eiste woensdag celstraffen van zes tot tien jaar. Het gaat daarbij om vier verdachten, waarvan drie Zeeuwen; een 25-jarige man uit Wolphaartsdijk, een 43-jarige man uit Vlissingen en een 31-jarige man uit Middelburg.
Verdacht
De vierde verdachte is een 52-jarige man uit Steenbergen. De Steenbergenaar zit als enige nog vast. De mannen worden verdacht van de smokkel van meer dan 1000 kilo cocaïne. De drugs zouden een straatwaarde hebben van zo'n dertig miljoen euro. De drugs zouden met een schip van Paramaribo deze kant op zijn gebracht. Voor de Belgische kust is de cocaïne overgeladen naar het vissersbootje 'De Zeeland'. 
Noodweer
Bij het overladen zou het vissersbootje stuurloos zijn geraakt en ook was het erg slecht weer. De opvarenden moesten door de KNRM van het bootje worden gered. 'De Zeeland' spoelde later aan bij Cadzand. De advocaten van de verdachten zeggen daarom ook dat niet bewezen kan worden dat de drugs naar Nederland gesmokkeld moest worden. De stroming bracht de boot deze kan op volgens hen.
De rechter doet op 20 april uitspraak.
© Omroep Zeeland
Rolverdeling
Tijdens de zaak werd volgens de advocaten niet duidelijk welke rol iedere verdachte had gespeeld. Daarmee kan volgens advocaat Martijn van der Want medeplichtigheid ook niet worden bewezen.
Geluidsopname
Tijdens de eerste procesdag ontstond er onrust in de rechtszaal toen de verdediging werd verrast door een geluidsopname waarop een van de verdachten met zijn vriendin en een vriend praat over de zaak. De advocaten vroegen zich af waarom dit nu pas bekend werd na een onderzoek van een jaar. De officier van justitie bood daar vandaag volgens Van der Want excuses voor aan.