​Opnieuw problemen bij sanering Thermphos

Kantoor Thermphos
Kantoor Thermphos © OZ

Noodzakelijk voor een goed einde

VLISSINGEN-OOST - Van Citters Beheer stelt dat deze stap noodzakelijk is om de sanering tot een goed einde te brengen en de klus op tijd af te kunnen ronden. De sanering van Thermphos gaat veel langzamer dan gepland. Het giftige fosforslib in de buizen en leidingen van de failliete fabriek had in oktober 2016 al verwijderd moeten zijn. Maar toen bleek dat nog maar 22 procent van de klus was geklaard. Voor de sanering was 38,5 miljoen euro beschikbaar. Dat geld was in oktober op.

Hoge kosten

Vanaf dat moment moet de provincie 700.000 euro per maand betalen aan beheerskosten om het terrein veilig te houden. Die kosten zijn zo hoog omdat er 24 uur per dag brandweer en bewaking aanwezig moet zijn om het gevaar op het fabrieksterrein onder controle te houden. Inmiddels is zo'n 30 procent van het fosforslib verwijderd. 
Thermphos, Vlissingen-Oost
Thermphos, Vlissingen-Oost © OZ

Nieuw plan van aanpak

Van Citters Beheer heeft beloofd dat er op 31 maart een nieuw plan van aanpak ligt voor het schoonmaken van Thermphos. Daarin moet duidelijk worden hoelang de sanering nog gaat duren en hoeveel geld daar nog voor nodig is. Volgens Van Citters Beheer is dat plan van aanpak - ondanks de beëindiging van de samenwerking met Decontanimation Services - nog steeds op tijd klaar.

Geen verder commentaar

In het persbericht laat Van Citters Beheer weten geen verdere mededelingen te kunnen doen over het beëindigen van de samenwerking met Decontanimation Services, omdat er mogelijk een rechtszaak over de kwestie volgt. Maandagavond is er een extra commissievergadering in het provinciehuis over de stand van zaken bij Thermphos.