Zestigduizend Zeeuwen voelen zich gediscrimineerd (video)

Zestigduizend Zeeuwen voelen zich gediscrimineerd (video)
Zestigduizend Zeeuwen voelen zich gediscrimineerd (video) © Omroep Zeeland
Discriminatie onderzoek

Minder gewend

GOES - Volgens Simone Kroes van het Anti Discriminatie Bureau Zeeland komt dat doordat we hier wat minder gewend zijn. "In een stad als Rotterdam is de bevolking toch gemengder. Hier zijn we dat minder gewend. Ook speelt het geloof nog een grote rol in Zeeland. Daardoor voelen homo's zich hier minder geaccepteerd."

Leeftijd en handicap

Acht jaar geleden, in 2009, is eenzelfde onderzoek naar discriminatie uitgevoerd. Ook toen gaf één op de zes Zeeuwen aan gediscrimineerd te zijn. Discriminatie op grond van leeftijd en handicap kwam toen en nu het meeste voor. 
© Omroep Zeeland

Meer getuigen van discriminatie

Toch zijn er ook verschillen te zien. Op de vraag of Zeeuwen getuige zijn geweest van discriminatie zei acht jaar geleden één op de vier Zeeuwen dat ze dat gezien hadden. Nu is dat één op de drie. Volgens Simone Kroes kan dat te maken hebben met het feit dat het mensen meer opvalt. "Door ontwikkelingen in de samenleving vinden mensen misschien ook sneller dat iets discriminatie is dan eerder het geval was."

Speciale campagne

Het onderzoek is uitgevoerd onder duizend Zeeuwen. Het Anti Discriminatie Bureau gaat de onderzoeksresultaten onder de aandacht brengen van Zeeuwse beleidsmakers. Die kunnen bijvoorbeeld een speciale campagne maken voor een bepaalde groep die er uit springt als het om discriminatie gaat.
Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie
Vandaag 21 maart is het Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. De Verenigde Naties riep de dag in het leven na het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960. Daarbij opende de politie het vuur op demonstranten tegen de apartheid. De apartheid is inmiddels afgeschaft, maar racisme en discriminatie zijn nog aan de orde van de dag volgens de VN.
Foto's: Anti Discriminatie Bureau Zeeland