Winnaars en verliezers verkiezingen schudden elkaar de hand (video)

Winnaars en verliezers verkiezingen schudden elkaar de hand (video)
Winnaars en verliezers verkiezingen schudden elkaar de hand (video) © Omroep Zeeland
PS bespreken kamerverkiezingen 1

Buikpijn

MIDDELBURG - Geen vrolijke gezichten bij de vierkoppige fractie van de PvdA in Provinciale Staten van Zeeland. "We zijn teleurgesteld en verdrietig na zo'n zware nederlaag", zegt fractielid Ralph van Hertum. De PvdA'ers werden getroost door andere partijen in de Staten. "Sommigen hebben zelfs buikpijn van de nederlaag van de PvdA. Andere collega's hebben ook hun medelijden getoond. Ze vinden het echt heel erg voor ons."
D66
Volgens Van Hertum wezen andere partijen hem op het lot van D66, die in 2006 bij de Tweede Kamerverkiezingen nog maar drie zetels overhield. Statenlid Rutger Schonis van D66 staat op 23e plek op de kandidatenlijst, maar gaat nu waarschijnlijk toch de Tweede Kamer in, als zijn partij in het kabinet komt. "Dat zijn de positieve verhalen waar we ons bij de PvdA nu aan optrekken", zegt Van Hertum.
GroenLinks
Ook GroenLinks-Statenlid Gerwi Temmink zit nu met een heel ander gevoel in de Statenzaal. Temmink moet daar nu in zijn eentje GroenLinks vertegenwoordigen, terwijl zijn partij bij de Kamerverkiezingen van vier naar veertien zetels is gegaan. "Dat betekent voor de Zeeuwse Statenfractie van GroenLinks natuurlijk een flinke oppepper. Het is een steun in de rug en een bewijs dat we samen goed bezig zijn. Alleen op dit ogenblik moet ik het hier nog in m'n eentje doen", aldus Temmink.