Database Zeeuwse familienamen in de maak (video)

Database Zeeuwse familienamen in de maak (video)
Database Zeeuwse familienamen in de maak (video) © oz
Database familienamen

Database

SLUIS - Twee Zeeuwse stichtingen bundelen hun krachten om de database te maken omdat ze merken dat er veel interesse is in de herkomst van achternamen. Het gaat om de Stichting Johan Hendrik van Dale en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. 

Zoon van

Veronique de Tier is een van de makers van de database. Namen die je volgens haar vooral veel ziet in Zeeland zijn namen die eindigen op -se, zoals Jobse. Dit zijn namen die aangeven wiens zoon iemand was.
Overdulve
Volgens De Tier zie je ook veel achternamen die aanduiden waar iemand woonde. Een typisch Zeeuws voorbeeld daarvan is volgens haar de achternaam Overdulve, waarin het Zeeuwse dialectwoord 'dulve' zit. De naam betekent simpelweg dat diegene 'over de sloot' woonde.
Verslaggever Anoek de Gardeijn ontdekte dat ook zij een achternaam heeft die aanduidt waar haar voorouders woonden:
ITEM Database familienamen
© oz

Verrassing

De informatie voor de database komt onder andere uit het Woordenboek over de familienamen in Zeeland dat de Vlaming Frans Debrabandere in 2009 schreef. De schrijver was ook aanwezig bij het symposium en daar stond hem een verrassing te wachten. Hij ontving de Matthias De Vriespenning van het Instituut voor de Nederlande Taal.