'Magisch' dijkhuis Veere komt tot leven (video)

'Magisch' dijkhuis Veere komt tot leven (video)
'Magisch' dijkhuis Veere komt tot leven (video) © Ard Hesselink
Dijkhuis Veere

Fascinatie

VEERE - Hesselink heeft zijn leven lang een fascinatie voor de plek gehouden. Door de verhalen van zijn moeder kreeg het huis een bijna magische uitstraling. "Ik heb de eeuwenoude geschiedenis van het dijkhuis uitgediept en materiaal over het huis en zijn bewoners verzameld."
Kinderen spelend in de sneeuw
Kinderen spelend in de sneeuw © Ard Hesselink

Vakantieverblijf

In 1918 kocht het Amsterdamse kunstenaarsechtpaar Nell Bronger en Frits Lensvelt het huis. Zij woonden er met hun zoon en dochter jarenlang. In de jaren dertig ging de familie terug naar Amsterdam. Daarna werd het huis vooral gebruikt als vakantieverblijf. Ook werd het regelmatig verhuurd, bijvoorbeeld aan kunstenares Claire Bonebakker, die zich later in Veere vestigde.
Galgenveld
Het dijkhuis is ook de vergaderplek voor het bestuur van de Polder Walcheren, magazijn voor dijkonderhoud en wachthuis voor de landwacht geweest. Dat was de polderverdediging tijdens de oorlog. Ook woonde de dijkopzichter er. Verder was het een tolhuis en was er op die plek heel vroeger een galgenveld.
Het voormalige dijkhuis in Veere
Het voormalige dijkhuis in Veere © Bets Meijers
Duitse soldaten
In 1942 werd op last van de Duitse bezetter het dijkhuis ontruimd en diende het voor de inkwartiering van de Duitse soldaten. Zij bemanden het ‘Stützpunkt Fischhausen’, een kanonstelling op de dijk bij Veere. In oktober 1944 kwam een einde aan het bestaan van het dijkhuis door een bombardement van de RAF. Het bombardement was bedoeld om de dijk te vernietigen om Walcheren onder water te zetten. 
Dijkhuis Veere

Tentoonstelling

Twee jaar lang heeft Hesselink onderzoek gedaan. Met hulp van anderen verzamelde hij foto’s, landkaarten, schilderijen en bijzondere objecten. Dat alles leidde tot een expositie in Museum Veere. Het museum houdt ook vaartochten naar de plek waar het dijkhuis heeft gestaan.