Saneerder Thermphos: We doen het veilig of we doen het niet

Kantoor Thermphos
Kantoor Thermphos © OZ

Het gaat te langzaam

VLISSINGEN-OOST - Volgens Van Citters Beheer (VCB) was die stap noodzakelijk om de sanering tot een goed einde te brengen en de klus op tijd af te kunnen ronden. De sanering van Thermphos gaat veel langzamer dan gepland.
Lees ook: Opnieuw problemen bij sanering Thermphos

Krappe budget
Volgens Mourik wilde VCB in het nieuwe plan van aanpak afzien van de 'basisregel' waarbij de zogenoemde mensgevaarlijke werkzaamheden mechanisch worden uitgevoerd. Op dit moment wordt het verwerken van het gevaarlijke fosfor, asbest en radioactief besmet materiaal zoveel mogelijk met machines en robots uitgevoerd. Mourik stelt in een persverklaring dat voor VCB het krappe budget belangrijker is en dat de opdrachtgever menselijke inzet eist bij de uitruiming van de fosforovens. 

Veilig of niet
"We doen het veilig of we doen het niet", zo reageert het bedrijf op het ontbinden van het contract door VCB. Het bedrijf betreurt de 'starre houding' van de opdrachtgever. "Gezien de noodzaak van de sanering en de politieke druk hoopt Mourik dat VCB haar standpunt heroverweegt en tot de conclusie komt dat een goede samenwerking met respect voor wederzijdse argumenten de sleutel is voor een succesvol project."

Twee saneerders
De saneringswerkzaamheden bij Thermphos worden uitgevoerd door Decontamination Services, een combinatie waarin Mourik samenwerkt met Sagro.