Ruzie over sanering Thermphos loopt verder op

Ruzie over sanering Thermphos loopt verder op
Ruzie over sanering Thermphos loopt verder op © OZ
Foto van de verwerkingsinstallatie, gemaakt door Plan 9890
Foto van de verwerkingsinstallatie, gemaakt door Plan 9890 © Omroep Zeeland
MIDDELBURG - Luister hier naar Carel Braakman, in gesprek met Ferdinand Koppejan.
ITEM ingelaste commissie Thermphos

Onenigheid

De directeur van VCB vertelde in een extra statencommissie dat er onenigheid is ontstaan over de manier waarop het ovenhuis van Thermphos moet worden schoongemaakt. VCB heeft in overleg met oud-medewerkers van Thermphos en deskundigen een plan gemaakt om het fosfor bij de fabriek te verwijderen. Aannemer Mourik zag dat plan niet zitten. Daarop heeft VCB de samenwerking beëindigd.

Mensen inzetten

"Uiteraard stellen we in ons nieuwe plan mensen zo min mogelijk bloot aan fosfor. Maar er zijn en paar dingen waarbij het niet anders kan dan dat er mensen worden ingezet." VCB baseert zich daarbij op de ervaring van oud-medewerkers van de fabriek. "Die maakten de ovens van Thermphos eens in de vier jaar schoon. De apparatuur om dat goed en veilig te doen is ook aanwezig op het fabrieksterrein."

Radioactieve bronnen

Ook moeten de negentig radioactieve bronnen in het ovenhuis verwijderd worden. "Daarvoor gaan we gaten boren vanaf de buitenkant. En zo gaan we die gevaarlijke bronnen weghalen. Ook daarbij vertrouwen we op de kennis en ervaring van oud-medewerkers van Thermphos."

'Boekjes en verhalen'

De aannemer (Mourik) die de sanering tot nu toe voor zijn rekening nam, wilde het anders doen. "Wij waren er niet van overtuigd dat hun methode, die gebaseerd is op boekjes en verhalen, zou werken. Bovendien lag de schatting die de aannemer gaf over de kosten van de operatie ver buiten de realiteit."

Zes keer stilgelegd

Maandagochtend haalde aannemer Mourik hard uit naar VCB. In een persbericht stelde Mourik dat de kosten van de sanering voor VCB zwaarder wegen dan de veiligheid. Die beschuldiging heeft kwaad bloed gezet bij VCB-directeur Carel Braakman: "Zeer verbazingwekkend dat juist Mourik hiermee komt. We hebben alleen al in 2017 zelf zes keer de werkzaamheden moeten stilleggen omdat aannemer Mourik zélf niet volgens de veiligheidsregels werkte."
Thermphos, Vlissingen-Oost
Thermphos, Vlissingen-Oost © OZ
Wetten en regels
Braakman benadrukt dat de sanering van Thermphos onder toezicht staat van vier verschillende vormen van gezag. "Alles wat wij doen moet vooraf worden goedgekeurd. Pas dan krijgen we een vergunning. We kunnen dus niet anders dan dat we ons houden aan alle wetten en regels op het gebied van veiligheid."
'Veiligheid, veiligheid, veiligheid'
Verantwoordelijk gedeputeerde Jo-Annes De Bat onderstreepte dat: "We sturen op veiligheid, veiligheid, veiligheid. Dat is het belangrijkste wat telt. Veiligheid voor alles. Je wilt niet dat er iets verkeerd gaat. Dat zou het hele proces opnieuw schade toebrengen. Dus doen we alles om dat te voorkomen."