Nieuw Goes wil grootste partij van Goes worden

Nieuw Goes wil grootste partij van Goes worden
Nieuw Goes wil grootste partij van Goes worden © OZ
Steven Mareels, lijsttrekker Nieuw Goes
Steven Mareels, lijsttrekker Nieuw Goes © OZ
GOES - Luister hier naar het gesprek van Ferdinand Koppejan met Steven Mareels.
ITEM Nieuw Goes
Goese oplossingen
Nieuw Goes is een lokale partij die geen enkele binding heeft met andere partijen. Volgens Mareels is dat een gigantische kracht. "Wij willen Goese problemen met Goese oplossingen aanpakken. Als een inwoner van Goes een probleem aankaart, dan gaan we samen zoeken naar een oplossing."
Lijsttrekker
De nieuwe lokale partij bestaat nu uit zes mensen, maar Nieuw Goes zoekt nog meer mensen die op de lijst willen. Zeker is wel dat Steven Mareels lijsttrekker wordt. Hij is 20 jaar en studeert bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Ik ben misschien wel de jongste lijsttrekker van Nederland. Maar dat zie ik absoluut niet als een zwakte. Het is juist een kracht. Ik zal nog decennia lang in Goes blijven wonen en dat zorgt ervoor dat ik toekomstgericht zal denken."
Grootste
De ambities van Mareels zijn groot. Hij wil met Nieuw Goes de grootste partij in de gemeenteraad worden. Dat is volgens hem realistisch. "Lokale partijen zijn populair. En wij komen echt met een nieuw geluid en nieuwe politiek." Als het even kan, wil Mareels na de verkiezingen in 2018 ook één of meer wethouders leveren. Wie daar kandidaat voor zijn, kan hij nu nog niet zeggen. Maar Mareels verzekert dat Nieuw Goes deskundige kandidaten in huis heeft.
Gekozen burgemeester
Nieuw Goes wil dat de inwoners van Goes veel meer worden betrokken bij de besluiten die de gemeenteraad neemt. Zo wil de nieuwe lokale partij zich inzetten voor een gekozen burgemeester. Mareels: "Ik weet dat dit bij wet nu nog niet kan. Maar het kan wel op een indirecte manier. Bijvoorbeeld met een burgemeestersreferendum dat de gemeenteraad kan uitschrijven.  De gemeenteraad moet dan de uitkomst van het referendum overnemen en de kandidaat benoemen die de inwoners van Goes het beste vinden."

Verkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart 2018. Dat is dus vandaag precies over een jaar.