'Cultuurmakelaar is niet nodig, wij kunnen het zelf wel!' (video)

'Cultuurmakelaar is niet nodig, wij kunnen het zelf wel!' (video)
'Cultuurmakelaar is niet nodig, wij kunnen het zelf wel!' (video) © OZ
Cultuurmakelaar 1

Cultuurfonds

OOST-SOUBURG - Voor beide gemeenten staat als een paal boven water dat er meer samenwerking tussen de culturele organisaties moet komen. En daar moet de cultuurmakelaar aan bij gaan dragen. Die zou bijvoorbeeld als verbindende factor kunnen optreden en organisaties met elkaar in contact brengen.

'Niet nodig'

Maar uit de sector klinken andere geluiden. Voorzitter Jack van Aspert van Stichting Zeeland Jazz uit Middelburg vindt het niet nodig dat er een makelaar komt die aan organisaties gaat vertellen met wie ze contact moeten leggen. "Wij weten elkaar echt wel te vinden. Als ik kijk naar Zeeland Jazz dan werken wij met diverse andere organisaties en horeca samen".

'Geen meerwaarde'

Ook koorleden van het Vlissingse smartlappenkoor Scharretjoe zien op dit moment geen meerwaarde in zo'n cultuurmakelaar. "Wij hebben gewoon ons netwerk, dus wij weten waar we zijn moeten!", aldus koorlid Annet Verboom.
Verbinden
Toch kan een cultuurmakelaar wel degelijk van toegevoegde waarde zijn, vindt Karin Geelink. Zij werkte als cultuurmakelaar in Alkmaar en omgeving. Volgens haar zijn er verschillende manieren om zo'n post van cultuurmakelaar vorm te geven. "Het is lang niet overal hetzelfde, maar in de kern komt het er op neer dat een cultuurmakelaar partijen vooral moet verbinden".
Cultuurmakelaar 2

Budget: twee ton

De cultuurmakelaar in Middelburg en Vlissingen zal ook nieuwe projecten uit de klei moeten gaan trekken. En daar hoort een budget bij. Zo is Vlissingen van plan om er 100.000 euro in te stoppen. Middelburg onderzoekt of zij datzelfde bedrag erin kan stoppen.

'Ondernemers over de streep'

Dat is volgens Geelink goed nieuws, want daarmee trek je ondernemers sneller over de streep om ook een financiële bijdrage te leveren. "In Leiden heeft het ook gewerkt om ondernemers mee te krijgen als financiers binnen een project. Het lukte daar voornamelijk omdat er al geld was van de gemeente."
Na de zomer
De gemeente Middelburg gaat nu verder onderzoek doen. De VVD-fractie in Middelburg heeft aangegeven voor zo'n specifiek onderzoek te zijn maar wil niet dat een eventuele cultuurmakelaar betaald wordt door de gemeente of het cultuurfonds. De gemeenteraad in Vlissingen stemt 20 april over een onderzoek naar het cultuurfonds met makelaar.