Onderzoek: mosselvisser moet zaad spreiden als hagelslag

Mosselkweker verspreidt mosselzaad over zijn banken
Mosselkweker verspreidt mosselzaad over zijn banken © Jacob Capelle , onderzoeker WUR

Opbrengst

YERSEKE - Mosselzaad zijn kleine mossels die worden opgevist uit de Waddenzee. Dan worden ze verder gekweekt in de Oosterschelde tot ze groot genoeg zijn voor consumptie. Hoe meer mosselzaad het overleeft, hoe grote de opbrengst voor de mosselvisser.
Overleving
Wageningen Marine Research is in Zeeland beter bekend onder de oude naam Imares en heeft een vestiging in Yerseke. Capelle onderzocht voor die onderzoeksinstantie de invloed van verschillende factoren op de groei en overleving van de mosselen. "Als mosselvissers het mosselzaad erg dicht op elkaar zaaien, blijven de kleine mossels als een soort mat liggen en gaan ze met elkaar vechten en elkaar beconcurreren om voedsel", zegt Capelle.
Mosselberg
Mosselberg © OZ
Dood
Bij de hoogste zaaidichtheid ging driekwart van de mosselen binnen vier weken dood. "Als de mosseltjes als hagelslag over het perceel worden uitgestrooid, organiseren ze zichzelf in groepjes en overleven ze beter." Te ver uit elkaar zaaien is echter ook niet goed. "Ze moeten zich namelijk aan elkaar vasthouden om te voorkomen dat ze wegspoelen."
Krab
Naast het zaaien is ook de leefomgeving van de zaadjes van belang. Hoe meer krabben en zeesterren in de buurt, hoe lager de opbrengst. Krabben en zeesterren eten het mosselzaad op.
Eidereend
Capelle concludeert dat een betere spreiding van mosselzaad en het verplaatsen van mosselen naar beschermde kweekpercelen leiden tot een groter mosselbestand in de Waddenzee. Dit is niet alleen van belang voor mosselkwekers, meent de onderzoeker. Ook diersoorten zoals eidereenden, die ieder jaar zo’n vijf miljoen kilo mosselen nodig hebben om de winter door te komen, profiteren hiervan.