Verbouwing en sloop Mondragon start voor de zomer (video)

Verbouwing en sloop Mondragon start voor de zomer (video)
Verbouwing en sloop Mondragon start voor de zomer (video) © Omroep Zeeland
Verbouwing en sloop Mondragon start voor de zomer (video)

16 jaar verpaupering

ZIERIKZEE - Het pand aan de Oude Haven in Zierikzee staat al zestien jaar leeg en heeft in die tijd verschillende eigenaren gehad. In 2010 wilde woningcorporatie Zeeuwland het gebouw slopen en er nieuwe appartementen bouwen, maar dat plan werd afgekeurd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Waarna in 2014 bouwbedrijf Boogert uit Oosterland het pand heeft gekocht. 

Slapeloze nachten

Aanvankelijk wilde Boogert vorig jaar al starten met de sloop en verbouwing, maar de beoogde exploitant van het hotel trok zich op het laatste moment terug. Hierdoor belandden de plannen voor Mondragon in de ijskast. Directeur Hans Boogert van het gelijknamige bouwbedrijf had daar toen flink de pest over in: "Daar heb ik slapeloze nachten van gehad."

Toevallig

Niet lang daarna las Boogert een artikel in de krant over het 150-jarig bestaan van het Badhotel in Domburg. Boogert zocht contact met de directeur daarvan, Govert Janzen, met de bedoeling om advies te krijgen hoe hij het project met Mondragon verder moest aanpakken. Maar Janzen vond het zo'n interessant project dat hij besloot om het zelf te gaan doen: "Waarom advies geven, als ik het ook zelf kan." Janzen stopt voor de zomer nog met zijn werk in het Badhotel in Domburg. 
© Omroep Zeeland
verbouwing Mondragon

Sloop en nieuwbouw

Voordat het hotel open kan, staat het pand nog een grondige verbouwing te wachten. Boogert vindt het jammer dat hij daarbij niet gehele complex kan behouden. De twee panden aan de Oude Haven 11, op de hoek van het Mondragon-complex, zijn er zo slecht aan toe dat ze gesloopt moeten worden. Op de plek van die gebouwen komt nieuwbouw met daarin verschillende hotelkamers en een suite. Aan de achterkant van het gebouw, waar nu nog de concertzaal staat, komt gedeeltelijk nieuwbouw en parkeerplaatsen voor de hotelgasten.

800 jaar Zierikzee

Boogert en Janzen willen de sfeer en beleving van het vroegere Mondragon terug laten komen. Zo komt het restaurant, met zestig zitplaatsen op dezelfde plek als waar vroeger het restaurant zat. Boogert en Janzen willen in 2019 de deuren openen, tegelijkertijd met de 800e verjaardag van Zierikzee.