Nieuwgekozen Zeeuwse Kamerleden: 'Spannend, die plechtige eedaflegging' (video)

Nieuwgekozen Zeeuwse Kamerleden: 'Spannend, die plechtige eedaflegging' (video)
Nieuwgekozen Zeeuwse Kamerleden: 'Spannend, die plechtige eedaflegging' (video) © Omroep Zeeland
Tweede Kamerleden online 1

Derde keer

MIDDELBURG - Voor André Bosman is het de derde keer dat hij de eed aflegt. In 2010 en 2012 is hij ook gekozen als volksvertegenwoordiger. De eedaflegging blijft speciaal: "Het benadrukt nog een keer de verantwoordelijkheid die je draagt, de plicht die je hebt en de dingen die je moet gaan doen."
Tweede Kamerleden installatie online 2
Puzzel
Het is een grote puzzel, om alle onderwerpen onder de CDA-Kamerleden te verdelen, vertelt Joba van den Berg. De fractievoorzitter voert met alle CDA-Kamerleden gesprekken over hun voorkeuren en hun kennis. De afgelopen jaren was Van den Berg voor het CDA voorzitter van de visiegroep economie en werk naast haar baan bij de branchevereniging Bouwend Nederland. Maar of zij een economische portefeuille ambieert, daar laat zij zich niet over uit. "Ik heb in ieder geval toegelicht wat ik de afgelopen jaren heb gedaan, en het is nu aan de fractiesecretaris om te zorgen dat alle dossiers behandeld gaan worden en dat iedereen een portefeuille krijgt, die bij hem of haar past." 

Portefeuilles


Met welke onderwerpen gaan de twee Zeeuwse Kamerleden zich de komende jaren bezighouden? Dat ligt helemaal aan de verdeling van onderwerpen binnen de fracties en wordt de komende weken besproken. Bosman houdt hoogstwaarschijnlijk de portefeuille (duurzame) energie. "Vind ik heel boeiend. En is zeer belangrijk voor Zeeland, voor Nederland en de hele wereld", zegt Bosman, "Wind op zee, werkgelegenheid in Zeeland. Allemaal dingen die ik heel belangrijk vind."

Zeeuwse belangen

Beide Kamerleden benadrukken dat zij daarnaast ook een Zeeuws Kamerlid zijn en in Den Haag aandacht zullen vragen voor de Zeeuwse belangen.