475 bomen langs Kanaal door Walcheren worden gekapt

475 bomen worden gekapt langs Kanaal door Walcheren
475 bomen worden gekapt langs Kanaal door Walcheren © Maarten Janse | Verzeeuwigd
MIDDELBURG - Foto: Maarten Janse

Gevaarlijke situaties

Volgens de provincie hebben veel bomen snoeiwonden. Ook breken er regelmatig takken af en waaien er bomen om. Dat levert gevaarlijke situaties op voor het naastgelegen spoor, voetgangers en mountainbikers. De provincie zegt dat als er geen maatregelen worden genomen, het te gevaarlijk is om het wandelpad en het mountainbikeparcours open te houden.

Behoud karakteristieke beeld

Het vervangen van de bomen wordt verspreid over acht jaar. Het gaat om de abelen die over een afstand van 2400 meter tussen Oost-Souburg en Middelburg staan. Ieder jaar wordt 300 meter aan bomen gekapt en vervangen. Dat gebeurt om het karakteristieke beeld langs het Kanaal zoveel mogelijk te behouden.

Nieuwe bomen en struiken

Alle 475 abelen worden vervangen door nieuwe, jonge bomen. Ook komen er 137 extra abelen bij. Verder komen er ook nog 88 notenbomen en wordt er voor 1300 vierkante meter aan struiken geplant.

In 2025 klaar

Bij het opstellen van de plannen is overleg geweest met Middelburg, Vlissingen, het waterschap, de Vlinder- en libellenwerkgroep Walcheren, de Tuin van Zeeland en de mountainbike-vereniging. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden dit jaar nog beginnen. In 2025 moet het project zijn afgerond.