Ook bewoners monumentale panden willen zonnepanelen

© OZ
ITEM zonnepanelen Middelburg

Informatiebijeenkomst

MIDDELBURG - Zeeuwind wil bijna 1.200 zonnepanelen plaatsen in een nieuw zonnepark bij de Mortiere, aan de rand van Middelburg. Om deelnemers te ronselen voor het collectieve zonnepark hield de organisatie dinsdag in de aula van de Zeeuwse bibliotheek een informatiebijeenkomst voor alle inwoners van het postcodegebied 4331.

Schuine daken

Naast de monumentale status kampen de bewoners van dat postcodegebied met nog een probleem. Vaak zijn de oude, schuine daken in het centrum niet optimaal voor het opwekken van zonne-energie, met name door de oriëntatie van het dak ten opzichte van de zone en door de helling.

Belangstellenden

Of ze het nu doen voor het geld of voor het milieu, meestal is het een beetje van allebei, één ding staat vast: de toegestroomde belangstellenden hebben wel oren naar zonnepanelen. Ze kunnen een zonnecertificaat kopen bij de nog op te richten coöperatie. Daarmee kunnen ze naar verwachting ruim 26 euro per zonnepaneel per jaar besparen op hun energierekening. Ze moeten dan wel een contract voor vijftien jaar afsluiten.

Zonnepark

Op de gemeenteloods aan de Waldammeweg komen 200 zonnepanelen. En van het zonnepark dat gebouwd wordt aan de Torenweg, met 55.000 zonnepanelen naast woonboulevard de Mortiere, worden zo'n 1.000 zonnepanelen beschikbaar gesteld. Zo moet het ook voor bewoners van een monumentaal pand in Middelburg centrum mogelijk worden om te profiteren van zonne-energie.
Postcoderoos Middelburg
Postcoderoos Middelburg © Omroep Zeeland
Groede
Op meerdere plaatsen in Zeeland zijn al soortgelijke coöperaties opgericht waarmee mensen gezamenlijk zonnepanelen aanschaffen. Zoals in Schoondijke bijvoorbeeld. Maar volgens Adrie Neufeglise van de stichting achter dat collectieve zonnepark, de Stichting Duurzaam Groede, had dat wel veel voeten in de aarde.

Opstartproblemen

"Het gaat nu goed, maar in het begin was het lastig opstarten", zegt Neufeglise. Hij gaf bij de bijeenkomst een lezing over zijn ervaringen in Schoondijke. "We hadden in het begin helemaal geen ervaring hiermee, dus hadden we veel opstartproblemen. Maar we delen graag onze ervaring met dit Middelburgse initiatief en andere vergelijkbare initiatieven in Zeeland."