Zeeland moet ophouden met zeuren, vindt Wientjes

Zeeland moet ophouden met zeuren, vindt Wientjes
Zeeland moet ophouden met zeuren, vindt Wientjes © VNO-NCW
© Wikimedia
ITEM Wientjes naar Zeeland

Niet zielig

OOST-SOUBURG - Doel van het bezoek is om het dagelijks provinciebestuur te adviseren over het verbeteren van de Zeeuwse economie. Stap één is volgens Wientjes om te stoppen met ons te presenteren in Den Haag alsof we zielig zijn. "Vroeger was dat productief. Als je zielig was, kreeg je geld van het Rijk. Dat werkt nu niet meer", meent Wientjes.

Trots

In navolging van het Rapport Balkenende vindt hij dat Zeeland trots moet zijn op wat de provincie te bieden heeft en met nieuw elan bouwen aan het eigen succes. Met zelfvertrouwen. "Wat je nodig hebt is enthousiasme. Als je blijft hameren op de krimp dan zorgt dat voor een slecht imago en dan wordt het een self-fulfilling prophecy."

Ervaring

De komende dagen gaat Wientjes een reeks gesprekken voeren met Zeeuwse scholieren, studenten, ondernemers en vertegenwoordigers van onderwijs, bedrijfsleven en overheid. "Ik heb natuurlijk de waarheid niet in pacht", benadrukt Wientjes. "Maar ik heb wel veel ervaring en vanuit die ervaring kan ik wel meedenken en adviezen geven."

Definitieve adviezen

Vrijdag komt Wientjes met zijn definitieve adviezen aan de provincie. Daarbij adviseert hij de provincie ook over de plannen voor een Zeelandfonds en een bèta-college.