'Bij ons is het iedere dag Zwerfdierendag' (video)

'Bij ons is het iedere dag Zwerfdierendag' (video)
'Bij ons is het iedere dag Zwerfdierendag' (video) © Omroep Zeeland
Zwerfdierendag

Alle aandacht is goed

GOES - Niet dat Van de Schraaf niet blij is met de extra aandacht, alle aandacht is goed. "Zo'n zes op de tien honden en katten die bij ons binnen worden gebracht, komen van de straat. Ze zijn vaak gedumpt door hun baasjes. Niet iedereen die van zijn dier af wil, brengt het naar het asiel, helaas."
Buitenland
Wereld Zwerfdierendag is in het leven geroepen om het zwerfdierenprobleem onder de aandacht te brengen. Wereldwijd zijn er ruim zeshonderd miljoen zwerfdieren zonder huis die vaak leven onder erbarmelijke omstandigheden. Van de Schraaf: "Veel Nederlanders 'redden' een zwerfdier in het buitenland door het mee te nemen, maar ik denk dat ze beter daar iets aan het probleem kunnen doen, dan al die dieren mee naar huis te nemen. In Nederland zwerven er ook genoeg en daarnaast kunnen straathonden best pittig zijn, waardoor ze vaak in Nederland weer in het asiel belanden."
© OZ

Nederland

Hoeveel zwerfdieren er precies zijn in Nederland, is niet bekend. Het aantal loopt in ieder geval in de vele tienduizenden. Katten en konijnen vormen de grootste groep zwervers. In 2010 werden alleen al in de asielen zo'n 25.000 zwerfkatten opgevangen. Het aantal zwerfhonden dat wordt opgevangen, ligt een stuk lager dan bij de katten. In 2010 waren dat er minder dan 8.000.

Handel

Jaarlijks komen er zo'n 180.000 honden bij in Nederland. Hiervan is 73% afkomstig uit de illegale hondenhandel. Het grootste deel van de honden komt uit Oost-Europa, landen met een grote zwerfhondenpopulatie. 4,5% van de aanwas van honden komt hier via stichtingen die zich inzetten voor deze zwerfhonden en ze naar Nederland halen. 
ITEM wereld zwerfdierendag
Stelilisatie
Sterilisatie- en castratieprojecten hebben bewezen de enige succesvolle oplossing te zijn om de populatie zwerfdieren te verkleinen. Wilma van de Schraaf pleit dan ook al jaren om sterilisatie verplicht te stellen bij katten. "Elke kitten en elke kat die bij ons binnenkomt, wordt meteen gesteriliseerd."