​Provincie onderzoekt versnelde aanpak Zanddijk Yerseke

© Omroep Zeeland

Onveilig

MIDDELBURG - De Zanddijk, of de N673, staat bekend als onveilig. De weg is smal en loopt over een dijk die eigenlijk niet bestand is tegen het toenemende vrachtverkeer. Het onderhoud en beheer van de weg kost minstens twee keer zoveel dan bij andere wegen.

Ingrijpend

Er liggen al langer plannen om de weg aan te pakken, maar die zijn duur en ingrijpend. Het zou nog jaren duren voordat die kunnen worden uitgevoerd. Maar de provincie en de gemeente Reimerswaal willen nu kijken of ze met een nieuw plan sneller tot actie kunnen overgaan.

Aanpakken

Dat is vooral nodig voor de verkeersveiligheid. Maar het is ook van economisch belang voor Reimerswaal. Veel bedrijven in de buurt hebben plannen om uit te breiden, maar dan moet wel de infrastructuur in orde zijn. De provincie en de gemeente Reimerswaal gaan nu onderzoeken of ze de weg in verschillende fases kunnen aanpakken.

Definitief ontwerp

Daarbij denken ze eraan om het traject Kruiningen tot ongeveer halverwege de Zanddijk grondig aan te pakken. Het volgende stuk richting Yerseke wordt op termijn een 60-kilometer weg waarover geen vrachtwagens meer mogen rijden. Die moeten dan voortaan via bedrijventerrein Olzendepolder richting Yerseke rijden. De provincie en Reimerswaal laten die plannen nu uitwerken in een definitief ontwerp.

Kosten

Dat definitieve ontwerp moet dit najaar klaar zijn. Dan moet blijken hoeveel de plannen gaan kosten. Vervolgens maken de provincie en Reimerswaal een voorstel waarmee Provinciale Staten en de gemeenteraad akkoord moeten gaan.

Meebetalen

De provincie is beheerder van de weg, maar vindt dat Reimerswaal moet meebetalen aan het aanpakken van de Zanddijk. Verantwoordelijk gedeputeerde Harrie van der Maas: "Dat is voor ons wel voorwaarde. Alleen dan kunnen we de weg aanpakken. Als Reimerswaal niet meebetaalt, dan zal het nog jaren duren."