Delta-miljoenen voorlopig niet naar zakenman Wiersma

Delta-miljoenen voorlopig niet naar zakenman Wiersma
Delta-miljoenen voorlopig niet naar zakenman Wiersma © Omroep Zeeland
Delta
Delta © OZ

Reorganisatie

MIDDELBURG - Dit besluit betekent niet dat Wiersma zijn geld niet krijgt, hij krijgt het alleen niet nu. Volgens het Hof zou Delta, gezien de reorganisatie waar het energiebedrijf middenin zit, er nu te veel last van hebben als het op korte termijn zou moeten betalen. 

Bodemprocedure

Het Hof sluit niet uit dat Wiersma wel degelijk recht heeft op dat geld. Of Delta dat geld uiteindelijk alsnog moet ophoesten aan de zakenman moet blijken uit de nog lopende bodemprocedure. 

Wereldspeler

Voor het waarom van die miljoenenclaim moeten we teruggaan naar 2005. Wiersma richtte toen het zonne-energiebedrijf Sunergy op. Een jaar later kocht Delta een meerderheidsbelang. Samen wilden ze Sunergy laten uitgroeien tot een wereldspeler op het gebied van zonnestroom. 

Failliet

Maar het liep anders. Het bedrijf draaide verlies, dus besloot Delta in 2007 om Wiersma uit te kopen voor 32 miljoen euro. Daarna werd er geen geld meer in Sunergy gestoken en in 2010 ging het bedrijf failliet.
© OZ
Gedwongen
Wiersema beweerde vervolgens dat Delta hem had gedwongen om zijn aandelen voor een te lage prijs te verkopen. In 2014 spande hij daarom een rechtszaak aan tegen Delta om alsnog zijn geld te krijgen.
Beslag
​Vorig jaar legde hij voor 93 miljoen euro beslag op onderdelen van het energiebedrijf, onder meer het waterbedrijf Evides en vastgoed van Delta, maar de rechter ging daar niet in mee. De Amsterdamse rechtbank vond dat Delta, dat toen door lage energieprijzen en de splitsingswet in zwaar weer zat, te zwaar getroffen zou worden door de beslaglegging.

​​Definitief afgewezen

​Wiersma ging daartegen in beroep, maar uit een nu openbaar geworden uitspraak blijkt dat het Amsterdamse gerechtshof definitief zijn beslag op de Delta miljoenen heeft afgewezen. Delta betoogde dat het bij 'de verschillende reorganisatiescenario’s gehinderd door Wiersma’s beslag' en het Hof was het daar klaarblijkelijk mee eens.

​​Bodemprocedure

Toch betekent dit nog niet dat de claim van Wiersema volledig van de baan is. Mogelijk krijgt hij 'zijn' miljoenen alsnog via de eerdergenoemde bodemprocedure. Maar het kan nog wel even duren voor die uitspraak er ligt. En tot die tijd kan Delta verdergaan met reorganiseren.

​Lees ook:
​- ​Megaclaim Delta van de baan
​- ​Delta vecht tegen beslaglegging