Vooral emotionele schade na inbraak supermarkt Philippine (video)

Vooral emotionele schade na inbraak supermarkt Philippine (video)
Vooral emotionele schade na inbraak supermarkt Philippine (video) © Omroep Zeeland
Ruit ingetrapt bij inbraak in Spar Philippine
Ruit ingetrapt bij inbraak in Spar Philippine © Spar Philippine
PHILIPPINE - Ingeslagen
De inbraak gebeurde rond middernacht. Een donkere auto kwam aanrijden, twee mannen met donkere kleding stapten uit en hebben de ruit van de deur ingeslagen om binnen te komen. 

Emotionele schade 


Het is niet voor het eerst dat de supermarkt doelwit is van een inbraak. In de afgelopen tien jaar zijn er al zeven inbraken geweest, vorig jaar was er zelfs nog een gewapende overval in de winkel. Door die ervaringen ging de inbraak van vannacht niet in de koude kleren zitten bij het personeel van de supermarkt, vertelt manager Leon Bisschops: 
Inbraak spar Philippine
'Bijna routine'
Ondanks de inbraak ging de supermarkt aan de Waterpoortstraat gewoon weer open. Voor eigenaar Peter Bolleman begint het dan ook bijna routine te worden. "Toen ik de glasscherven zag, dacht ik bij mezelf: ik pak de bezem maar weer."

'Spelletje gaat gewoon door'

En zo denkt de bedrijfsleider er ook over. Hij heeft er geen moment over nagedacht om de winkel vandaag een dagje te sluiten. Hij vergelijkt het met iemand die een auto-ongeluk heeft gehad en angst heeft om weer in de auto te stappen: "Je moet blijven rijden. Dat is met dit ook zo. We gaan gewoon door, we moeten ons niet tegen laten houden, het lukt toch niet."

Steunbetuigingen

Na de inbraak vannacht stond de telefoon in de winkel vanmorgen roodgloeiend met klanten en kennissen die het personeel een hart onder de riem wilde steken. 
Inbrekers probeerden sigaretten te stelen bij Spar in Philippine
Inbrekers probeerden sigaretten te stelen bij Spar in Philippine © Spar Philippine
ITEM Inbraak Spar Philippine
Alarm
Het is mede dankzij de goede alarminstallatie van de winkel dat de inbrekers niet geslaagd zijn in hun doel. Sinds de laatste inbraken en de overval is er flink geïnvesteerd in een nieuw systeem. Bisschops wil na vannacht dan ook niet meteen conclusies trekken dat er wellicht extra maatregelen genomen moeten worden. "Als ze willen, komen ze toch wel binnen. En het is dankzij de maatregelen die we eerder hebben genomen dat de inbrekers er zo lang over gedaan hebben." 

Gestolen

De supermarkt heeft, net als bij eerdere inbraken, beelden van bewakingscamera's op Facebook gezet. Daarop is onder meer het kenteken van de auto te zien die de inbrekers gebruikten. Die blijkt na controle door de politie gestolen te zijn. Beelden van de inbrekers zelf zijn niet op internet gezet, maar wel aan de politie gegeven. 

Getuige

De politie onderzoekt de inbraak en heeft één getuige gesproken. Wat die getuige heeft verteld is nog niet duidelijk. Wel wil de politie kwijt dat het gaat om mannen in donkere kleding. Bolleman meldt verder op Facebook dat ze een wit randje hadden op hun schoenen.