Economie in de lift? Op naar de milieustraat! (video)

Economie in de lift? Op naar de milieustraat! (video)
Economie in de lift? Op naar de milieustraat! (video) © Omroep Zeeland
Milieustraten Zeeland

Milieustraat afspiegeling economie

TERNEUZEN - Volgens Frank Oostdijk van Zeeuwse Reinigingsdienst is de milieustraat de perfecte afspiegeling van hoe het met ons gaat. "We hebben afgelopen jaren te maken gehad met recessie. Mensen stellen dan investeringen uit, gaan minder snel verbouwen en wachten met het vervangen van hun meubels. En dat heeft dus zijn weerslag op de milieustraat."

Recessie op hoogtepunt

Met 107.000 ton afval per jaar zit Zeeland weer op het niveau van voor 2012. In 2013, toen de recessie op zijn hoogtepunt was, zakte het naar de milieustraat gebrachte afval zelfs onder de 100.000 ton. 
© Omroep Zeeland

Kunststoffen en matrassen

De Zeeuwse milieustraten zijn afgelopen jaren steeds meer afval gaan scheiden. Enerzijds door verplichtingen van de overheid, anderzijds vanwege het streven nog milieuvriendelijker te zijn. "We hebben op dit moment 26 afvalstromen. Zo werden harde kunststoffen voorheen bij het grof huishoudelijk afval ingezameld, nu is dat een aparte bak. Ook draait er in Vlissingen en Tholen een proef om matrassen apart in te zamelen."
© Omroep Zeeland

Piepschuim, gasflessen en banden

Het aantal afvalstromen neemt komende tijd toe naar 29. Piepschuim, gasflessen en banden gaan ook gescheiden ingezameld worden. Doel van steeds meer 'bakken' op de milieustraat is om de opbrengsten te verhogen volgens Frank Oostdijk. "Elke afvalstroom heeft een verhaal. Zo maken we van ingezameld frituurvet biobrandstof en van groenafval compost."