'Bijtend projectiel' Nina getemd door instructeur (video)

'Bijtend projectiel' Nina getemd door instructeur (video)
'Bijtend projectiel' Nina getemd door instructeur (video) © OZ
Hoogrisicohonden 1

Baasjestaal

KOUDEKERKE - De hond, die wij dus compleet negeren, heet Nina en was een heuse probleemhond. Kaasenbrood vond het als hondenkenner een uitdaging om haar in huis te nemen. "Nina was een bijtend projectiel," vat hij kort het probleem samen. Nina heeft nooit een mens gebeten, maar 'kon niet met andere honden' zoals dat eufemistisch heet onder baasjes. In gewone mensentaal: ze viel uit naar iedere hond die ze tegenkwam. 
Doodspuiten
Er is veel onrust ontstaan onder bezitters van vechthonden zoals pitbulls, staffords en mastiffs. De Raad voor Dierenaangelegenheden stelt maatregelen voor tegen deze rassen en andere 'hoogrisicohonden'. De raad adviseert onder meer het verplicht dragen van een muilkorf in losloopgebieden en verplichte euthanasie na het eerste bijtincident, ook wel one strike out genoemd. 
Amerikaanse staffordshire terriër
Amerikaanse staffordshire terriër © OZ
Marcel Decraene in gesprek met instructeurs van KC Zeeland
Betere voorlichting
Rob Kaasenbrood vindt dat de hond de dupe wordt van de voorgenomen maatregelen. Hij pleit voor betere voorlichting en begeleiding van hondenbezitters: "Mensen moeten goed weten wat voor hond ze in huis nemen."

Vreemd

Zijn collega-instructeur Christa de Graaf, die ook aanwezig is bij de opnames, valt hem bij: "Ik vind het een beetje vreemd dat je maatregelen gaat opleggen aan een bepaald ras. In de bebouwde kom hoor je je hond sowieso aangelijnd te houden en in losloopgebieden verwacht je dat mensen alleen met gesocialiseerde honden lopen."
Uitlaten
We maken een korte wandeling met Nina door de buurt. Aangelijnd uiteraard. De hond trekt wat aan de lijn als er andere honden voorbij komen, maar voor de rest lijkt de heropvoeding geslaagd. Een buurman die we ter controle nog even aanschieten bevestigt dat beeld. Nina is geen probleem volgens de man: "Bovendien weet ik wie haar aan de lijn heeft."
Den Haag
Binnenkort beslist staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken of hij het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden overneemt.