Blussen brand Kapelle gaat nog uren duren (video)

Blussen brand Kapelle gaat nog uren duren (video)
Blussen brand Kapelle gaat nog uren duren (video) © Omroep Zeeland
Brand Kapelle D2 extra uitzending

Nasmeulende ashopen

KAPELLE - Hoewel de brandweer het vuur onder controle heeft, gaat het nablussen volgens woordvoerder van de veiligheidsregio Corry Brand nog uren duren. Dat is nodig om te voorkomen dat in de nog nasmeulende ashopen het vuur opnieuw oplaait.
Verwrongen staal 
Volgens Brand is er na de brand een ravage achtergebleven van brokstukken van kistjes en van de afgebrande loodsen, waaronder ook het stalen geraamte van de loods. Het verwrongen staal zit de brandweer in de weg, wat hun werk erg lastig maakt. 

— Mark Rijk (@MarkRijk)
">
Nieuwe rook 
De brandweer is nu bezig met het uit elkaar trekken van die brokstukken, zodat ook binnenin de smeulende ashopen geblust kan worden. Daarbij zal ook de komende uren nog nieuwe rook en koolmonoxide vrijkomen.

— Mark Rijk (@MarkRijk)
">
ITEM VRZ morning after
Koolmonoxide
Bewoners van bijna vijftig huizen uit de buurt werden donderdagavond naar hotels gebracht. Bij het blussen van het vuur nam de concentratie van koolmonoxide in de buurt steeds verder toe, waardoor het voor hen niet meer veilig was om in hun huis te blijven. Koolmonoxide is een giftig gas dat verstikking kan veroorzaken.

Metingen

Sinds 07.00 uur is de brandweer aan het kijken of de bewoners terug kunnen naar hun woning. Dat doen ze door in iedere woning metingen uit te voeren. Pas wanneer de hoeveelheid koolmonoxide laag genoeg is en de woning veilig wordt verklaard, kunnen de bewoners weer terug.

— mariusdenobel (@mariusdenobel)
">

Informatiepunt

De mensen die zijn geëvacueerd kunnen vanaf 7.00 uur uur terecht bij een informatiepunt van de brandweer aan de Weegbree in Kapelle. Daar kunnen ze achterhalen of ze weer terug naar huis kunnen. Ook is vanaf 7.30 uur is de gemeente Kapelle via de telefoon weer bereikbaar voor vragen op het nummer 14 0113.

Stinkende rook

De eerste woningen zijn al kort na zevenen vrijgegeven, vertelt burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle. Wel komt er bij het nablussen nog steeds stinkende rook vrij. Toch adviseert Stapelkamp om woningen in de omgeving goed te ventileren, om zo alle koolmonoxide uit de woning weg te laten stromen.

Orde op zaken

Bewoners wordt geadviseerd om alleen even orde op zaken te stellen thuis en daarna meteen weer te vertrekken. De veiligheidsregio raadt aan om daarna pas weer terug te komen wanneer het nablussen is afgerond en er geen nieuwe rook meer verwacht wordt.

— Remi Mesu (@RemiMesu)
">
ITEM Stapelkamp over brand Kapelle

Opruimen

De gemeente is inmiddels begonnen met het opruimen van de asresten die vanuit de rookwolken zijn neergedaald. Vuistgrote verkoolde brokstukken zijn in het pad van de rook neergedaald. Het gaat met name om verbrand isolatiemateriaal uit de loodsen.

Handschoenen

Stapelkamp adviseert iedereen om voorzichtig te zijn bij het opruimen van die brokstukken en ze niet met de blote handen op te pakken. "Pak ze op met handschoenen en gooi ze in het restafval", is zijn advies. Kleinere asresten kun je volgens hem het beste wegspoelen met water.

— mariusdenobel (@mariusdenobel)
">
Loodsen afgebrand
Het vuur ontstond aan het eind van de middag in een stapel van honderden fruitkisten die in rijen van negen hoog opgestapeld stonden. De vlammen sloegen vervolgens over naar enkele nabijgelegen loodsen. De vier loodsen zijn daardoor tot de grond toe afgebrand. 

Rook ingeademd


In en rond de loodsen waren op dat moment zestien mensen aanwezig, maar die konden op tijd wegkomen. Wel zijn vier mensen behandeld omdat ze rook hebben ingeademd, onder wie de eigenaar van het bedrijf, een medewerker en twee omwonenden.

Geen asbest

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het woonhuis bij het fruitbedrijf is gespaard gebleven. Uit metingen blijkt dat er bij de brand geen asbest is vrijgekomen.
Omroep Zeeland nu ook op WhatsApp
Omroep Zeeland nu ook op WhatsApp © Omroep Zeeland

WhatsApp

Heb jij foto's of video's van de brand en het nablussen? App ze dan door naar Omroep Zeeland, op ons WhatsApp-nummer: 06-53289868.