Plattelandsgemeenten willen meer aandacht van kabinet

P10-voorzitter Ellen van Selm presenteert pamflet: Ruimte voor oplossingen
P10-voorzitter Ellen van Selm presenteert pamflet: Ruimte voor oplossingen © P10

Mogelijkheden platteland

OOST-SOUBURG - In het pamflet roepen de gemeenten het kabinet op om de mogelijkheden van het platteland beter te benutten bij het oplossen van de opgaven op het gebied van klimaatverandering, duurzame energie en recycling. Zo is er meer ruimte om water op te slaan en voor de opslag van koolstofdioxide.

Pamflet

Het samenwerkingsverband van de plattelandsgemeenten heet P10. De voorzitter van P10, burgemeester Ellen van Selm van de gemeente Opsterland, heeft het pamflet gepresenteerd in Eindhoven. In dat pamflet roept de P10 het nieuwe kabinet op om bij het oplossen van problemen het platteland beter te benutten.

Klimaat

Een van de uitdagingen waar het nieuwe kabinet zich mee geconfronteerd ziet is het klimaat. Tijdens de Parijs klimaattop in 2015 zijn er afspraken gemaakt om de temperatuurstijging te beperken tot minder dan twee graden. Dat betekent voor Europa dat de uitstoot van broeikasgassen in 2050 tachtig tot 95 procent lager moet zijn dan in 1990. 

Mogelijkheden

Volgens Van Selm laten de plattelandsgemeenten in allerlei lokale initiatieven zien dat daar de mogelijkheden liggen voor energiebesparing, milieumaatregelen en de inzet van hernieuwbare energie. Op het platteland zijn er daken voor zonnepanelen, wordt biomassa gewonnen en is er ruimte voor allerlei vormen van duurzame opwekking van energie.

Samenwerkingsverband

De P10 is een samenwerkingsverband waarin vijftien van de grootste plattelandsgemeenten van Nederland zijn verenigd. Samen hebben ze 500.000 inwoners en bestrijken ze ruim 10 procent van het oppervlak van Nederland. In P10 willen ze hun kennis en energie bundelen.