Buurtbewoners hielden zelf hun dak nat met de tuinslang (video)

Deze bewoners hielden zelf hun dak nat met tuinslang bij brand Kapelle
Deze bewoners hielden zelf hun dak nat met tuinslang bij brand Kapelle © Omroep Zeeland
ITEM Mark Rijk over tuinslang Kapelle

Natgespoten

KAPELLE - Zij hebben gisteren hun dak zelf natgespoten met een tuinslang. Ze wilden zo voorkomen dat door brandende brokstukken hun dak in brand zou vliegen.
Woning weer in
Megan en Danny Koens mochten vrijdagochtend hun woning weer in. Ze werden gisteravond dringend gevraagd hun huis te verlaten vanwege de hoge concentraties koolmonoxide. Ze hebben de nacht doorgebracht in een hotel. Het advies van de brandweer is nu: Zet de ramen open om te luchten.
Brand Kapelle D2 bewoners

Onder de indruk

Bij veel buurtbewoners zat de schrik er donderdagavond sowieso flink in. "Het was heel beangstigend", zegt één bewoonster. "Het was één brullende vuurzee." Een andere bewoner omschrijft het als een 'spannende avond'. En nog een bewoonster is nog altijd onder de indruk van de brand. "Het waren zóveel vlammen!"
Brand-Mensen-ZNO170324TO

Koolmonoxide

Bewoners van bijna vijftig huizen uit de buurt werden donderdagavond naar hotels gebracht. Bij het blussen van het vuur nam de concentratie van koolmonoxide in de buurt steeds verder toe, waardoor het voor hen niet meer veilig was om in hun huis te blijven.

Veilig verklaard

Sinds vrijdagochtend iets na zevenen mogen de bewoners weer terug naar hun woning. De brandweer heeft ze na metingen veilig verklaard. Bij het nablussen komt er nog steeds stinkende rook vrij, toch adviseert de veiligheidsregio om woningen in de omgeving goed te ventileren, om zo alle koolmonoxide uit de woning weg te laten stromen. Koolmonoxide is een giftig gas dat verstikking kan veroorzaken.
Orde op zaken
Bewoners wordt geadviseerd om alleen even orde op zaken te stellen thuis en daarna meteen weer te vertrekken. De veiligheidsregio raadt aan om daarna pas weer terug te komen wanneer het nablussen is afgerond en er geen nieuwe rook meer verwacht wordt.

— Mark Rijk (@MarkRijk)
">

Verkoolde brokstukken

De gemeente is vrijdagochtend begonnen met het opruimen van de asresten die vanuit de rookwolken zijn neergedaald. Vuistgrote verkoolde brokstukken zijn in het pad van de rook neergedaald. Het gaat met name om verbrand isolatiemateriaal uit de loodsen.

Handschoenen

De veiligheidsregio adviseert iedereen om voorzichtig te zijn bij het opruimen van die brokstukken en ze niet met de blote handen op te pakken. Pak ze op met handschoenen en gooi ze in het restafval, is het advies. Kleinere asresten kun je volgens de veiligheidsregio het beste wegspoelen met water.
Omroep Zeeland nu ook op WhatsApp
Omroep Zeeland nu ook op WhatsApp © Omroep Zeeland
WhatsApp
Heb jij foto's of video's van de brand en het nablussen? App ze dan door naar Omroep Zeeland, op ons WhatsApp-nummer: 06-53289868.