Vergeten kinderen; het nooit vertelde oorlogsverhaal (video)

cast van Vergeten Kinderen
cast van Vergeten Kinderen © Bas Vermeule

Weinig bekend

WESTKAPELLE - Vergeten Kinderen is een voorstelling van het Middelburgs Theater over mensen met een verstandelijke beperking aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op Walcheren. Volgens regisseur Peter Adriaanse uit Koudekerke is er weinig bekend over deze groep mensen. Ze werden verborgen gehouden voor de buitenwereld en de vijand, om erger te voorkomen.
Downsyndroom
In de Tweede wereldoorlog werden naast joden, homo's en zigeuners ook mensen met een verstandelijke beperking vermoord. Onder hen veel mensen met het downsyndroom. Diegenen die niet in een instelling maar thuis woonden moesten dus verstopt worden tijdens de bezetting. Volgens Adriaanse moeten er zulke mensen geweest zijn, ook in Zeeland, maar hij heeft ze niet kunnen vinden. "Mijn verhaal is fictief, maar het kan zomaar gebeurd zijn", zegt hij.

Ze spelen zichzelf
Een aantal spelers in de voorstelling Vergeten kinderen heeft ook daadwerkelijk een verstandelijke beperking. Zij spelen zichzelf in bijzondere omstandigheden in het verleden. Regisseur Peter Adriaanse, die al 25 jaar theater maakt met mensen met een beperking, heeft de voorstelling gemaakt aan de hand van gesprekken en improvisaties over de oorlog en het lot van mensen zoals zij. Dat levert een ontroerende en voorstelling op.
Het oorlogsverhaal wat nooit is verteld
De theatervoorstelling Vergeten Kinderen gaat zaterdag 22 april in première en is tot en met 7 mei te zien in het Minitheater in Middelburg.