Werk op afgebrand fruitbedrijf weer hervat (video)

Werk op afgebrand fruitbedrijf weer hervat (video)
Werk op afgebrand fruitbedrijf weer hervat (video) © Omroep Zeeland
Brand Kapelle D2 Quote Stapelkamp

Windrichting

KAPELLE - De schade aan de fruitbomen in de boomgaard lijkt volgens Stapelkamp mee te vallen. Door de windrichting gingen de rook en de hitte de andere kant op en bleven de bomen buiten schot. Ook de medewerkers maken het volgens Stapelkamp goed. 

Zorgzaam

De reden om de eerste dag na de brand al meteen weer het werk op te pakken is volgens de Kapelse burgemeester het mentale welzijn van de medewerkers. "Dan kun je het snelste je schrik kwijtraken." Verder noemt hij de eigenaar 'zeer zorgzaam naar zijn personeel toe'.

Flink geschrokken

De zestien Hongaarse en Poolse werknemers die aan het werk waren bij het fruitteeltbedrijf toen de brand begon te woeden, konden donderdagmiddag maar net op tijd wegkomen. Bij de brand raakte niemand gewond. Maar de werknemers zijn wel flink geschrokken, net als de dochter van de eigenaar. Dat merkte verslaggever Marike Konings.

— Marike Konings (@marikekonings)
">
ITEM Marike over dochter

In de miljoenen

De fruitbomen bleven bij de brand dan wel gespaard, maar de loodsen op het terrein van het bedrijf zijn tot op de grond toe afgebrand. Ook gingen duizenden fruitkisten van één vierkante meter in rook op. 

Bijspringen

Volgens mede-fruitteler en voorzitter van de ZLTO Rinus van 't Westeinde gaan hij en zijn collega's kijken hoe ze het bedrijf er weer bovenop kunnen helpen. "Als de apparaten door de brand zijn vernield, kunnen we met zijn allen bijspringen en hem onze apparaten lenen of hem op een andere manier helpen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat hij er niet aan onderdoor gaat." 
Brand Kapelle D2 westeinde
Verzekerd
Hoe groot de materiële schade is voor het bedrijf is nog onbekend, maar die loopt ongetwijfeld in de miljoenen. In hoeverre al die schade wordt vergoed door een verzekeraar is nog onduidelijk. "Het hangt helemaal af van hoe je verzekerd bent en tot welk bedrag", legt mede-fruitteler en voorzitter van de ZLTO Rinus van 't Westeinde uit.
ITEM Van het Westeinde over getroffen teler

'Niet te voorkomen'

Deze brand was volgens Van 't Westeinde ook niet te voorkomen. "Als al dat hout gaat branden dan is er niets wat dat kan tegenhouden. En dan zijn er wel richtlijnen: dat het dichtstbijzijnde gebouw zoveel meter van de kisten verwijderd moet zijn en dat er een brandblusser aanwezig moet zijn, enzo. En ik ga ervan uit dat aan al die richtlijnen hier is voldaan, maar daarmee hou je zo'n vuurzee niet tegen."