Arbeidsgehandicapten nog steeds niet aan de bak (video)

Arbeidsgehandicapten nog steeds niet aan de bak (video)
Arbeidsgehandicapten nog steeds niet aan de bak (video) © oz
Werknemers op een sociale werkplaats
Werknemers op een sociale werkplaats © OZ
GOES - Niet open
Volgens Toine Witters van UWV staan Zeeuwse bedrijven nog niet open voor deze doelgroep. "Met name werkgevers in het onderwijs en overheid blijven fors achter. Waarschijnlijk zijn veel bedrijven nog bezig met de naweeën van de economische crisis en beginnen nu wat op te krabbelen."
Datingsite
De uitkeringsinstantie probeert het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Dat is een bijkomstigheid van de invoering van de Participatiewet in 2015. Dat doen ze bijvoorbeeld met de pas geïntroduceerde Kandidatenverkenner. Een soort datingsite voor werkgevers en werkzoekenden met een beperking.
Participatiebanen 2017 internet 1

Niet gehaald

Eind 2016 zouden er volgens de Participatiewet 440 garantiebanen bij Zeeuwse werkgevers moeten zijn. 290 bij reguliere bedrijven en 150 bij overheidsinstellingen of in het onderwijs. Maar de teller is blijven steken op 199 banen.

Onmogelijk

Volgens Witters is het bijna onmogelijk om de verwachte 705 banen in 2017 rond te krijgen. "Er zijn redelijk wat nieuwe banen gerealiseerd voor deze mensen maar ook weer beëindigd wegens uiteenlopende redenen. De groei is dus beperkt."
Hieronder zijn de doelen voor de komende jaren aangegeven.
Aantal banen voor arbeidsgehandicapten blijft achter
Aantal banen voor arbeidsgehandicapten blijft achter © Omroep Zeeland

Garantiebanen

De Participatiewet is in het leven geroepen omdat de sociale werkvoorziening op termijn gaat verdwijnen. De wet bepaalt dat er zogenoemde garantiebanen moeten komen en alle werkgevers moeten hier een steentje aan bijdragen.

Niet verplicht

Het is voor bedrijven nog niet verplicht om mensen in de vorm van een garantiebaan in dienst te nemen. In eerste instantie was het zo dat, als het quotum eind 2016 niet zou worden gehaald, alle bedrijven met 25 werknemers of meer verplicht iemand met een arbeidshandicap in dienst moeten nemen omdat ze anders een boete zouden riskeren. Omdat landelijk het doel wel is gehaald, is die Quotumwet nog niet in werking getreden.