Brand Kapelle escaleerde door tekort aan bluswater (video)

Brand Kapelle escaleerde door tekort aan bluswater (video)
Brand Kapelle escaleerde door tekort aan bluswater (video) © Omroep Zeeland
Brand Kapelle D2 bluswater v3

Eerste uur cruciaal

KAPELLE - Volgens die brandweerman, Martin Lindenbergh, is het eerste uur van zo'n brand cruciaal. En juist net in dat eerste uur ontbrak het aan voldoende bluswater. Dat zou dan aangevoerd moeten worden met een blusvliegtuig of met een waterwagen.

Te laat

Uiteindelijk kwam er wel een waterwagen ter plaatse, maar volgens Lindenberg was het toen al te laat. De brand in de stapel fruitkisten was op dat moment al door de wind aangewakkerd tot een vuurzee, waardoor de opmars van de vlammen niet meer te stuiten was.

Opgeschaald

In een reactie zegt Ruud Maljaars van de Veiligheidsregio Zeeland dat er inderdaad te weinig bluswater voorhanden was om uitbreiding van het vuur te voorkomen. Daarbij speelde mee dat het in eerste instantie een kleine buitenbrand was. Toen het vuur oplaaide, werd meteen opgeschaald, maar het lukte niet om voldoende hoeveelheden bluswater op tijd ter plaatse te krijgen.
Ruud Maljaars vrz

Nooit genoeg water

Naast een waterwagen is er gebruikgemaakt van een zogenoemd grootschalig watertransport. Dat bestaat uit grote pompen en transportleidingen die water kunnen halen uit open water, in dit geval was dat een kilometer van de brand verwijderd. Het kost tijd om dit soort systemen op te bouwen. "Bij een brand van deze omvang in combinatie met zo'n sterke wind is er eigenlijk nooit genoeg water", zegt Maljaars.
Uitgebreid geëvalueerd
Hij benadrukt daarbij wel dat het vooral ligt aan hoe snel het vuur om zich heen greep. "Dat vuur was zo warm, daar konden de brandweerlieden simpelweg niet tegenop blussen." Verder geeft hij aan dat de bluswerkzaamheden nog uitgebreid zullen worden geëvalueerd en dat deze kwestie daarbij ongetwijfeld aan de orde komt. 

Ravage

De brandweer is nu nog steeds bezig met nablussen. De brand heeft een ravage achtergelaten van brokstukken van kisten en van de afgebrande loodsen, waaronder ook het stalen geraamte van de loods.

Verwrongen staal

De brandweer is nu bezig met het uit elkaar trekken van die brokstukken, zodat ook binnenin de smeulende ashopen geblust kan worden. Daarbij zit het verwrongen staal de brandweer flink in de weg.
Brand-Kapelle-D2-terugblik-ZNO170324GL

Loodsen afgebrand

Het vuur ontstond aan het eind van de middag in een stapel van honderden fruitkisten die in rijen van negen hoog opgestapeld stonden. De vlammen sloegen vervolgens over naar enkele nabijgelegen loodsen. De vier loodsen zijn daardoor tot de grond toe afgebrand. 

Rook ingeademd

In en rond de loodsen waren op dat moment zestien mensen aanwezig, maar die konden op tijd wegkomen. Wel zijn vier mensen behandeld omdat ze rook hebben ingeademd, onder wie de eigenaar van het bedrijf, een medewerker en twee omwonenden.
Omroep Zeeland nu ook op WhatsApp
Omroep Zeeland nu ook op WhatsApp © Omroep Zeeland

WhatsApp

Heb jij foto's of video's van de brand en het nablussen? App ze dan door naar Omroep Zeeland, op ons WhatsApp-nummer: 06-53289868.