Bewoners nog vol vragen: Mag ik nu wel of niet naar huis? (video)

Bewoners nog vol vragen: Mag ik nu wel of niet naar huis? (video)
Bewoners nog vol vragen: Mag ik nu wel of niet naar huis? (video) © Omroep Zeeland

KAPELLE - — Véronique Roeg (@vhroeg)
">
ITEM Mark Rijk over vragen bewoners Kapelle

Giftig gas

Bewoners van bijna vijftig huizen uit de buurt werden donderdagavond naar hotels gebracht. Bij het blussen van het vuur nam de concentratie van koolmonoxide in de buurt namelijk steeds verder toe, waardoor het voor hen niet meer veilig was om in hun huis te blijven. Koolmonoxide is een giftig gas dat verstikking kan veroorzaken.

Laag genoeg

Sinds vrijdagochtend 07.00 uur is de brandweer aan het meten of de bewoners terug kunnen naar hun woning. Pas wanneer de gemeten hoeveelheid koolmonoxide laag genoeg is en de woning veilig wordt verklaard, kunnen de bewoners weer terug.
Veilig verklaard 
Vrijdagochtend werden iets na zevenen de eerste woningen veilig verklaard. Om 14.21 uur heeft de veiligheidsregio in een NL-Alert gemeld dat het gevaar is geweken. Overal zijn de gemeten niveaus van koolmonoxide laag genoeg, dus mogen alle bewoners hun woning weer in. Zoals Megan en Danny Koens, zij hebben de nacht doorgebracht in een hotel.
Brand-Kapelle-D2-bewoners-v2-ZNO170324VC

Ademhalingsproblemen

Tot 15.04 uur was niet de bedoeling dat ze daar ook zouden blijven. Want ook als er geen koolmonoxide meer in de rook zit, is inademen van rook niet goed voor de gezondheid. Buurtbewoners die rook hebben ingeademd hadden last van irritatie aan de luchtwegen, hoofdpijn, duizeligheid en ademhalingsproblemen.

Orde op zaken

Bewoners werd geadviseerd om alleen even orde op zaken te stellen thuis en daarna meteen weer te vertrekken. Iets na 15.00 uur verspreidde de veiligheidsregio het bericht dat het nu voor iedereen veilig is om terug te komen naar de woning. Wel worden ze nog steeds geadviseerd om uit de rook blijven.

Informatiepunt

De mensen die zijn geëvacueerd kunnen terecht bij een informatiepunt van de brandweer aan de Weegbree in Kapelle. Daar kunnen ze achterhalen of ze weer terug naar huis kunnen. Ook is gemeente Kapelle via de telefoon bereikbaar voor vragen op het nummer 14 0113. De gemeente heeft ook een reeks vragen en antwoorden op de gemeentelijke website geplaatst.

— Mark Rijk (@MarkRijk)
">

Verkoold isolatiemateriaal

Inmiddels is de gemeente samen met de bewoners bezig met het opruimen van de resten van de brand in de naastgelegen wijk. Vuistgrote stukken verkoold isolatiemateriaal zijn daar uit de rookwolken neergedaald.

Handschoenen

De veiligheidsregio adviseert iedereen om voorzichtig te zijn bij het opruimen van die brokstukken en ze niet met de blote handen op te pakken. Pak ze op met handschoenen en gooi ze in het restafval, is het advies. Kleinere asresten kun je volgens de veiligheidsregio het beste wegspoelen met water.