Baasjes 'vechthonden' weten vaak niet waar ze aan beginnen (video)

Baasjes 'vechthonden' weten vaak niet waar ze aan beginnen (video)
Baasjes 'vechthonden' weten vaak niet waar ze aan beginnen (video) © OZ
Hoogrisicohonden 2

Toename vechthonden

VLISSINGEN - Melanie Streefkerk, beheerder van Dierenasiel Walcheren in Vlissingen is een echte dierenliefhebber. Halverwege het interview wordt ze in allerijl weggeroepen voor een hond die met spoed naar de dierenarts moest. 

Commotie

Uiteraard weet Streefkerk dat er veel commotie is ontstaan over het advies dat de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) heeft gegeven over hoogrisicohonden. Als hondenliefhebber heeft ze zelf grote moeite met de voorgestelde maatregel om deze honden na het eerste bijtincident een spuitje te geven. 

Toename

Maar aan de andere kant ziet de asielbeheerder in de praktijk dat er verhoudingsgewijs veel van dit soort hoogrisicohonden naar het asiel komen. "De laatste jaren zien we zeker een toename van stafford -en bulldogachtige honden in het asiel."  
Patsers
Klopt het stereotiepe beeld van de getatoeëerde asociale patser die met zijn vechthond stoer wil doen en mensen op straat wil intimideren? Zover wil de asielbeheerder niet gaan, maar stoerdoenerij speelt volgens Streefkerk bij de aanschaf van deze honden zeker een rol. 

Goede opvoeding nodig

Bovendien weten veel mensen niet waar ze aan beginnen: "Als je zo'n hond aanschaft moet je van tevoren weten wat je in huis haalt. Het zijn erg sterke honden zowel lichamelijk als qua karakter. Die hebben een extra goede opvoeding en vooral socialisatie nodig." Zeker geen honden voor beginners dus. 
© Hugo A. Quintero G.
Selectief
De hoogrisicohonden zitten langer in het asiel, maar niet omdat niemand deze honden zou willen. Streefkerk: "Dat komt omdat we met deze honden extra voorzichtig te werk gaan met het zoeken naar een nieuwe baas. Niet iedereen krijgt zomaar een hond mee van ons."
Fokken
Over het advies van de RDA denkt Streefkerk van Dierenasiel Walcheren genuanceerd: "Wat wij goed vinden aan het advies zijn de preventieve maatregelen zoals meer voorlichting en bewustwording."

Aanpakken hondenhandel

"Wat we missen is beleid over het aanpakken van broodfokkers en de enorme hondenhandel op internet. Als je een stafford wilt, kun je er vandaag nog een halen en niemand stelt je vragen. Dat vinden wij zeer kwalijk, want dat zijn precies de honden die uiteindelijk in het asiel belanden."