Nablussen Kapelle klaar: omwonenden vol lof over gemeente en brandweer (video)

Nablussen Kapelle klaar: omwonenden vol lof over gemeente en brandweer (video)
Nablussen Kapelle klaar: omwonenden vol lof over gemeente en brandweer (video) © Omroep Zeeland / Provicom
Brand Kapelle D2 bewoners tevreden 1

Gammel

KAPELLE - Eén van de bewoners heeft maar een woord nodig om te omschrijven hoe hij zich voelt: "Gammel." Hij kreeg na middernacht te horen dat hij weg moest uit zijn huis. Zijn vrouw en hij zouden eerst naar een hotel in Goes gaan, maar daar zat het vol. Uiteindelijk konden ze toch nog terecht in een hotel in Wemeldinge. Daar lagen ze om 1.30 uur in bed.

Geen schade

Nu een dag later ziet hij zijn situatie redelijk positief in. Er liggen wat kleine brokstukken in zijn tuin. Maar verder is er geen schade in zijn tuin. Hij is nu druk bezig met het luchten van zijn huis. "Verderop zitten er brandgaten in de trampolines. Dan valt het hier wel mee. Wonderbaarlijk eigenlijk, als je ziet wat er gisteren overkwam qua rookwolk."

Hulde

Iets verderop probeert een vrouw met een hark brokstukken uit haar voortuin te halen. Ze is erg te spreken over het optreden van de gemeente Kapelle. "Echt heel goed geregeld: de communicatie, de opvang. Ik heb net wethouder Herselman daar nog over gesproken." 
Brand Kapelle D2 bewoners tevreden

Giftig gas

In totaal werden de bewoners van bijna vijftig huizen uit de buurt donderdagavond naar hotels gebracht. Bij het blussen van het vuur nam de concentratie van koolmonoxide in de buurt namelijk steeds verder toe, waardoor het voor hen niet meer veilig was om in hun huis te blijven. Koolmonoxide is een giftig gas dat verstikking kan veroorzaken.
Veilig verklaard
Vrijdagochtend werden iets na zevenen de eerste woningen veilig verklaard. Om 14.21 uur heeft de veiligheidsregio in een NL-Alert gemeld dat de gemeten niveaus van koolmonoxide overal laag genoeg zijn en alle bewoners hun woning weer inmogen. Zoals Megan en Danny Koens. Net als veel andere bewoners moesten zij van het hotel in Goes door naar het hotel in Wemeldinge. Ook bij hen lijkt de schade mee te vallen. 
Brand-Kapelle-D2-bewoners-v2-ZNO170324VC
Loodsen afgebrand
Het vuur ontstond donderdag aan het eind van de middag in een grote stapel fruitkisten, die in rijen van negen hoog opgestapeld stonden. De vlammen sloegen vervolgens over naar enkele nabijgelegen loodsen. De loodsen en duizenden fruitkisten van één kubieke meter zijn daardoor tot de grond toe afgebrand. 

Nablussen afgerond

De Veiligheidsregio Zeeland meldde vrijdagavond rond 19.30 uur dat de brandweer het terrein aan de Oostambachtweg in Kapelle had verlaten. Er zijn bij en na de brand 25 brandweerwagens ingezet en 250 brandweermensen in touw geweest.
Brand-Kapelle-D2-terugblik-ZNO170324GL
Lees ook:
Brand Kapelle escaleerde door tekort aan bluswater
Werk op afgebrand fruitbedrijf weer hervat
Buurtbewoners hielden zelf hun dak nat met de tuinslang

Bekijk hieronder de samenvatting in onze nieuwsuitzending van vrijdagavond 17.00 uur: 

uitzendingZNU