'Het leuke aan dit werk is, dat ik mag werken' (video)

'Het leuke aan dit werk is, dat ik mag werken' (video)
'Het leuke aan dit werk is, dat ik mag werken' (video) © Omroep Zeeland
Participatiebanen 2017 internet 2
GOES - 'Ik mag eindelijk werken'
Bij het klantencontactcenter in Goes werken nu negen arbeidsgehandicapten. Eén van hen is dus Lars. Hij heeft een visuele beperking maar slaagt er met de juiste hulpmiddelen in om de vele telefoontjes die op het kantoor binnenkomen te beantwoorden. "Het leuke aan dit werk is dat ik mag werken. Het is lastig om werk te vinden als je een beperking hebt."
Braille
Lars kreeg een plekje in de hoek van de afdeling waar zijn blindengeleidehond rustig kan slapen. Het computersysteem is aangepast zodat Lars met een brailletoetsenbord kan lezen wat er op zijn beeldscherm gebeurt. Twee buddy's helpen hem als hij er zelf niet meer uitkomt. Over het algemeen weet Lars het goed in zijn eentje te redden. "Zoals ik op mijn sollicitatiegesprek al zei, ben ik erg goed in blind typen!"

Begeleiding

Monika van der Linden begeleidt Lars en de anderen werknemers met een beperking. "Het kost wat extra tijd, maar het geeft me een goed gevoel dat ook zij kunnen werken." Het UWV heeft twee callcentra in Nederland. Eén van de vestigingen zit dus in Goes, waar zo'n 400 mensen werken.

Geen excuus

Voor een groot bedrijf lijkt het volgens manager Ronald Kole makkelijker om mensen met een beperking aan te nemen. Ze hebben meer financiële middelen en meer mensen om op terug te vallen als ze hulp nodig hebben. Maar dat moet volgens hem geen excuus zijn. "Het ligt echt aan de arbeidscultuur. Als je elkaar wil helpen, dan is alles mogelijk."
Participatie 2017 internet 3

Participatiewet

Toch zijn de negen arbeidsplaatsen bij het UWV in Goes lang niet genoeg. Er zijn ongeveer 5.000 arbeidsgehandicapten in Zeeland. Door de invoering van de Participatiewet in 2015 zijn ze meer afhankelijk van een baan bij een regulier bedrijf of overheid omdat sociale werkvoorzieningen langzaam verdwijnen.

Niet haalbaar

In 2016 was het doel om 440 extra banen te creëren voor deze doelgroep. Dat aantal is lang niet gehaald. Voor 2017 staan er 705 banen gepland, de verwachting is dat ook dat doel niet wordt gehaald.