Kernwapenactiviste (85): strijdbaar, maar weinig hoopvol (video)

Kernwapenactiviste (85): strijdbaar, maar weinig hoopvol (video)
Kernwapenactiviste (85): strijdbaar, maar weinig hoopvol (video) © Omroep Zeeland
Kernwapenactiviste

Trump

BIGGEKERKE - De onderhandelingen tussen de VN-lidstaten zijn onderdeel van de Global Week of Action. Volgens sommigen een historische gebeurtenis waarbij een wereldwijd verbod op kernwapens een stap dichterbij komt. Riek Kas volgt het nieuws deze dagen op de voet ondanks de weinige hoop die ze heeft op een doorbraak. "Met landen als Noord-Korea, die het ene na het andere ding afschieten, zie ik het gewoon niet gebeuren. En dan hebben we er ook nog president Trump bijgekregen."
Twee borden
Het activisme ontstaat bij Kas in de jaren zeventig toen het plan er lag om een kerncentrale bij Borsele te bouwen. "Ik weet het nog goed. Mijn kinderen waren nog klein en ik vond het helemaal niks die kerncentrale. Ik ging naar de demonstratie op de Markt in Middelburg waar ik ineens twee van die borden om mee heen gehangen kreeg. Eigenlijk is het daar een beetje begonnen."
Valentijnsbrief Pax
Lotje getikt
Ze deed mee aan alle grote demonstraties. In 1981 in Amsterdam, later in Den Haag. Ze was in Woensdrecht tegen de plaatsing van kruisraketten. Ze liep mee in Londen, Brussel en Bonn. Maar ook nu nog staat ze op de barricaden. ''Op 11 maart liep ik mee in Antwerpen. Dan denk je: ja ik heb het toch weer geprobeerd. Dat geeft je voldoening." Kas hoopt, als ze mee loopt met een demonstratie, dat het mensen aan de kant van de weg aan het denken zet. "Vaak kijken ze naar me alsof ik van lotje getikt ben maar dat kan me niet schelen."
Filmpje
In februari dit jaar werkte Kas mee aan een filmpje van vredesorganisatie Pax waarin ze minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aanmoedigt ten strijde te trekken tegen kernwapens.