Tanken? Naar de grens rijden levert winst op

Een greep uit de pompprijzen rondom de grens
Een greep uit de pompprijzen rondom de grens © OZ
SAS VAN GENT - Tot 25 cent goedkoper
De verschillen tussen de dieselprijzen zijn erg klein, maar de prijs van Euro 95 kan in België een 25 cent per liter lager liggen. Op basis van de gemiddelde tankinhoud zoals de ANWB die ook gebruikt, is berekend hoeveel winst een volle tank oplevert. De prijs van de goedkoopste pomp vlak over de grens is telkens vergeleken met de goedkoopste pomp aan de Nederlandse kant van de grens. Vervolgens is berekend hoeveel winst je als automobilist nog overhoudt als je heen en weer rijdt (met een gemiddeld verbruik) vanuit Zeeuws-Vlaanderen naar deze goedkope Belgische pomp.
Onderzoek Omroep Zeeland
Als je toch die kant uitrijdt, is het logisch dat je zoveel mogelijk in België tankt. Maar alleen maar heen en weer rijden voor een goedkope tank is een ander verhaal. Hoe verder je moet rijden om bij zo'n pomp te komen, hoe minder voordeel, dat is duidelijk. Omroep Zeeland heeft uitgerekend hoe ver je nog heen en weer kunt rijden voor een netto winst van vijf euro (grijze drempel), van zeven euro (blauwe drempel) en van negen euro (groen drempel) per tank. 
Bekijk het volledige onderzoek: Prijsverschil tanken over de grens

Winstdrempels West-Zeeuws-Vlaanderen

Winstdrempels in het westen
Winstdrempels in het westen © OZ

Winstdrempels Midden- en Oost-Zeeuws-Vlaanderen

Benzinedrempels Midden- en Oost-Zeeuws-Vlaanderen
Benzinedrempels Midden- en Oost-Zeeuws-Vlaanderen © OZ
Niet iedereen wilde meewerken
Om de prijzen met elkaar te vergelijken heeft Omroep Zeeland op één dag, de peildatum, alle prijzen genoteerd. Die peildatum was maandag 20 maart. De concurrentie is heftig, zo bleek. Enkele tankstation-exploitanten wilden niet meewerken aan het prijsonderzoek van Omroep Zeeland. Ze hadden geen groot bord langs de weg met de prijzen (zoals de meeste benzinestations) en weigerden ook aan onze verslaggevers de toegang om de prijs af te lezen op het schermpje van de pomp zelf.
Klik hieronder op de pompjes voor details. Ook de dieselprijzen per pomp zijn genoteerd.

Benzineprijsvergelijking langs de grens