Minder gezuip onder jongvolwassenen

Minder gezuip onder jongvolwassenen
Minder gezuip onder jongvolwassenen © OZ
De drankkast van Desafinado
De drankkast van Desafinado © OZ

Vijf glazen of meer

MIDDELBURG - Binge drinken is een Engelse term voor in korte tijd grote hoeveelheden alcohol nuttigen. De onderzoekers zien binge drinken als het drinken van minimaal vijf glazen alcoholhoudende dranken tijdens één gelegenheid. 

Daling

De Zeeuwse Jeugdmonitor is een onderzoek van ZB Planbureau. Vorig jaar werd dat onderzoek voor de vierde keer is gehouden onder 21-23 jarigen. Uit dat onderzoek blijkt er een daling is in het percentage binge drinkers onder jongvolwassenen, dat is de leeftijdscategorie tussen de 21 en de 23 jaar. De afgelopen vier jaar daalde dat van 56 procent in 2012 naar 51 procent in 2016.

Zwaar binge drinken

Wanneer je meer dan vijf keer per maand zoveel drinkt, dus dan nuttig je meer dan 25 glazen drank per maand, dan noemen de onderzoekers dat 'zwaar binge drinken'. Van de Zeeuwse jongvolwassenen valt één op de tien in de categorie zware bingedrinker.

Regionale verschillen

Daarin zitten wel grote regionale verschillen. Vooral in de gemeente Veere vallen veel jongvolwassenen in de categorie zware bingedrinker. Op Schouwen-Duiveland zijn het er juist relatief weinig. De oorzaak voor dat grote verschil tussen Veere en Schouwen-Duiveland is volgens de onderzoekers onduidelijk.

Zuipketen

Wel heeft Mischa Laeven van het College Zorg en Welzijn (CZW), het bestuurlijk overleg van dertien Zeeuwse gemeenten en de provincie een mogelijke verklaring: "Het is bij ons bekend dat er in sommige gemeenten meer alcohol wordt gedronken. Wij hebben het idee dat jongeren in die gemeenten meer thuis mogen indrinken of dat zij in zogenaamde hokken of keten indrinken. Hard bewijs hebben we daar echter niet voor."

Onder de achttien

De gemeente Schouwen Duiveland heeft ook een probleem met alcoholgebruik in de jongere leeftijdscategorieën. Uit een recent onderzoek van de gemeente Schouwen Duiveland blijkt ook dat nog jongere inwoners van de gemeente gemakkelijk aan drank kunnen komen. Zowel in uitgaansgelegenheden kunnen jongeren van onder de achttien in de gemeente vrij gemakkelijk aan drank komen.
Glas bier
Glas bier © Omroep Zeeland

Drinken na de training

Verder valt op in de Zeeuwse Jeugdmonitor dat stevig doordrinken en lid zijn van een sportclub nog altijd onlosmakelijk aan elkaar verbonden blijken te zijn. Van de Zeeuwse jongvolwassenen die lid zijn van een sportclub is 63 procent binge drinker en 15 procent zware binge drinker. Onder de niet-leden zijn die percentages flink lager: 43 en 8 procent.

Meer aandacht

Mischa Laeven van CZW: "Landelijk komt er steeds meer aandacht voor het alcoholgebruik in de sportkantine. Ook Zeeuwse sportclubs zouden aanvullende maatregelen kunnen treffen om het alcoholgebruik onder leden terug te dringen. Te denken valt aan het verkopen van gezonde sapjes in de kantine, maar ook aan het volgen van zogenaamde IVA (Instructie Verantwoord Alcoholschenken) trainingen via Indigo Zeeland en het volgen van een alcoholprotocol voor sportclubs."
Mannen/vrouwen
Uit de Zeeuwse Jeugdmonitor blijkt verder dat het percentage binge drinkers hoger is onder jongvolwassen Zeeuwse mannen dan onder jongvolwassen vrouwen. Ook werknemers in de horeca en alleenwonenden zijn zwaardere drinkers.
ZB-onderzoeker Ruben de Cuyper over het onderzoek: 
ITEM Afname binge drinken