Al 70 jaar vol op het register (video)

Al 70 jaar vol op het register (video)
Al 70 jaar vol op het register (video) © oz
Orgelbouwer Oud-Sabbinge

Watersnoodramp

OUD-SABBINGE - René's vader Adriaan begon in 1947 met het repareren van een harmonium, ook wel bekend als traporgel. Het zorgde voor een aanvulling op de inkomsten die Adriaan had met tekenen en schilderen. Na de Watersnoodramp in 1953 begonnen de zaken voor Nijsse Orgelbouwers pas echt te lopen omdat veel harmoniums, maar ook kerkorgels, door het zoute water in slechte staat waren. Adriaan stierf zo'n zeven jaar geleden.

Krimpen

Als kleine jongen ging René mee op karwei met zijn vader en in 1981 begon hij echt te werken in het bedrijf. De firma had in die tijd 35 orgels onder de hoede, nu zijn dat er ruim 450. René zegt dat het succes te maken heeft met de positieve mond-tot-mond reclame. Inmiddels rijdt hij heel het land door om onderhoud te plegen aan, voornamelijk, kerkorgels. Omdat veel kerken sluiten is de markt voor kerkorgels aan het krimpen. Toch heeft Nijsse meer dan genoeg werk.    
© oz

Vrolijk

Achter het woonhuis van de Nijsse's aan de Ring in Oud-Sabbinge wordt ook een gedeelte van het onderhoud gedaan, maar worden ook nieuwe orgels gebouwd. Samen met Sjaak Moerenhout is René nu bezig met het gedeeltelijk vernieuwen van een orgel dat straks in een kerk in Valkenburg bij Leiden komt te staan. Daar ligt zijn voorkeur: ''Ik probeer een originele Nijsse altijd vrolijk te laten klinken.''

Open dag

Het 70-jarig bestaan wordt in het najaar groots gevierd. Het orgel voor Valkenburg is dan af en tijdens een open dag mag iedereen komen kijken in de werkplaats.
© oz