Speciale agent en lokmiddelen tegen diefstal jachthavens (video)

Speciale agent en lokmiddelen tegen diefstal jachthavens (video)
Speciale agent en lokmiddelen tegen diefstal jachthavens (video) © Omroep Zeeland
Diefstal jachthavens

Haventeam politie

WOLPHAARTSDIJK - In de 55 Zeeuwse jachthavens werd afgelopen half jaar 28 keer een buitenboordmotor gestolen en 25 keer ingebroken op een boot. Herman Zwijnenberg is onderdeel van het haventeam van de politie en houdt zich sinds september fulltime bezig met criminele activiteiten in de jachthavens van Zeeland en West-Brabant.

Geen amateurs

Volgens hem zijn de dieven geen amateurs. "Het lijkt een georganiseerde groep te zijn. Ze weten wat ze moeten hebben, waar ze het kunnen halen en hebben een afzetmarkt. Het gaat niet om één buitenboordmotortje, maar de aantallen zijn extreem." Bootjes, buitenboordmotoren, lieren, ankers en zelfs etenswaren, de dieven nemen het allemaal mee.
© Omroep Zeeland

Lokmiddelen

Naast overleg met havenmeesters en voorlichting aan booteigenaren over hoe de beveiliging beter kan, zet de politie ook grof geschut in. Herman Zwijnenberg: "Na overleg met de officier van justitie kunnen wij lokmiddelen inzetten als er sprake is van een structureel probleem. In dit geval plaatsen we een buitenboordmotor met navigatie er in. Als die gestolen wordt, kunnen wij hem volgen en zo de criminelen traceren. We hebben dat nu een aantal keer gedaan in Zeeland, het heeft nog niet tot succes geleid, maar dat gaat zeker komen."