'Bij dreiging kan de haven niet zomaar op slot' (video)

'Bij dreiging kan de haven niet zomaar op slot' (video)
'Bij dreiging kan de haven niet zomaar op slot' (video) © Omroep Zeeland
Oefening haven mariniers 2

Aangekomen

TERNEUZEN - De mariniers zijn woensdagochtend vroeg aangekomen in Vlissingen. Ze kwamen aan land bij de haven van Vlissingen en zijn vervolgens naar het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis gemarcheerd.

— Lennard Swolfs (@LSwolfs)
">

​Inzet

"Dit is een serieuze oefening", zegt adviseur veiligheid van Zeeland Seaports Hein Versluis. De komende dagen wordt er gepatrouilleerd in en om de havens en zijn de mariniers met allerlei materieel in de weer. Later komt ook het schip Zijne Majesteit Rotterdam nog naar de Zeeuwse wateren om mee te oefenen.
Veiligheid
De mariniers en de haven krijgen in een noodsituatie ook echt met elkaar te maken. Bij serieuze dreiging zijn de mariniers volgens Versluis gespecialiseerd om de haven te beveiligen. Dat moet dan op zo'n manier gebeuren dat het werk in de haven gewoon door kan gaan. Versluis: "De haven kan dus niet simpelweg op slot."
Hein Versluis, adviseur veiligheid Zeeland Seaports
Hein Versluis, adviseur veiligheid Zeeland Seaports © Omroep Zeeland
Wet
Havens zijn sinds 2004 wettelijk verplicht om aan hun veiligheid te werken. Door de terroristische aanslagen zijn de veiligheidsmaatregelen op luchthavens aangescherpt, maar dat geldt ook voor zeehavens. Bedrijven moeten minstens een keer per jaar oefenen.