Cliffhanger: gaan havens Gent en Zeeland fuseren? (video)

Cliffhanger: gaan havens Gent en Zeeland fuseren? (video)
Cliffhanger: gaan havens Gent en Zeeland fuseren? (video) © OZ
Thermphos obstakel bij havenfusie 1

Top-10

TERNEUZEN - De havenschappen werken al langer met elkaar samen en gaan al tijden op gezamenlijke handelsmissies naar het buitenland. Daar verkopen ze de havens in Vlissingen-Oost en de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone al min of meer als één gebied. Afzonderlijk van elkaar zijn het kleine havens, maar aaneen gesmeed komt een gefuseerde haven meteen terecht in de Europese haven top-10. 
Thermphos
Ondanks het optimisme bij het ondertekenen van de intentieverklaring, is het een gepuzzel om de twee organisaties in elkaar te schuiven. Zo is er het dossier van de failliete fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost. De grond is in handen van Zeeland Seaports, maar de provincie is verantwoordelijk voor de eerste saneringen. Die sanering kost vele tientallen miljoenen euro's, en achter de schermen wordt nog steeds gesteggeld over wie uiteindelijk die rekening betaalt. Zeeland Seaports moet aan Gent duidelijk maken, hoeveel geld ze aan Thermphos kwijt is. Niemand van de betrokken partijen wil een toelichting geven.
Overheidsbemoeienis
Daarnaast is ook de bedrijfsorganisatie van de twee havens anders. De aandelen van Zeeland Seaports zijn in handen van de Zeeuwse provincie en de de drie havengemeenten Terneuzen, Vlissingen en Borsele, die een flinke vinger in de pap houden. Zoveel overheidsbemoeienis zijn ze van oudsher niet gewend in Gent. Om het één en ander gelijk te trekken, zijn nu ook de Gentse buurgemeenten Zelzate en Evergem én de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen in de Gentse haven gestapt.