Opeens heb je het, je wordt brandweerduiker (video)

Opeens heb je het, je wordt brandweerduiker (video)
Opeens heb je het, je wordt brandweerduiker (video) © OZ
Brandweerduikers gevraagd
THOLEN - Vier ploegen
Het Duikteam van Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) heeft vier ploegen met brandweerduikers. In Middelburg, Goes, Terneuzen en Tholen. Er zijn zo'n 60 mensen werkzaam in deze ploegen. Het merendeel duikt niet zelf, want om één duiker te water te laten, zijn drie begeleiders nodig aan de kant. In veel veiligheidsregio's in Nederland zijn de duikteams vervangen door zogeheten oppervlakte reddingsteams, zonder duikers dus. Maar na het onderzoek Maatwerk in Brandweerzorg in 2015 is besloten het duikteam in Zeeland te behouden. Sinds februari is er ook een nieuwe functie bij VRZ: duikteamcoördinator.
Tholen
De duikteamcoördinator heet Johan van Tilburg. Hij vertelt dat er momenteel nieuwe duikers in opleiding zijn waardoor de meeste ploegen op sterkte worden gebracht. Alleen bij een ploeg vlot het niet. Van Tilburg: "Onze zorg zit bij de ploeg in Tholen. Daar zijn we nog op zoek naar mensen die het zien zitten om de duiktaak op zich te nemen." Met vijf tot tien nieuwe Thoolse duikers zou de coördinator al erg blij zijn.
Duikploegleider John van de Panne begeleidt duiker naar het water tijdens oefening in de Goese haven
Duikploegleider John van de Panne begeleidt duiker naar het water tijdens oefening in de Goese haven © Omroep Zeeland
Keuring 
Maar niet iedere vrijwilliger is geschikt om brandweerduiker te worden. Zo'n complete opleiding kost al snel tussen € 10.000 en € 15.000. Om eerst te ontdekken of duiken echt bij hen past, krijgen serieuze kandidaten daarom een relatief goedkope sportduikopleiding aangeboden. Die kost zo'n € 600. Van Tilburg: "Duiken is niet voor iedereen weggelegd en het is beter als je daar in de beginfase achterkomt." Kandidaten worden verder uitvoerig medisch onderzocht voor ze aan de gespecialiseerde opleiding tot brandweerduiker beginnen. 
Nieuwe aanwas 
De duikers worden ieder jaar opnieuw gekeurd en soms moeten ze om gezondheidsredenen opgeven. "Als we dan een duiker helemaal hebben opgeleid, is het natuurlijk zonde van de investering als zo iemand afvalt", zegt Van Tilburg. "Maar daar kunnen we weinig aan doen. Om dit soort schommelingen in het vrijwilligersbestand op te vangen is nieuwe aanwas daarom altijd welkom."
Op 15 april houdt de brandweer in Tholen een open dag die speciaal gericht is op brandweerduiken.
Brandweerduiker wordt het water in getakeld tijdens oefening in de haven van Goes
Brandweerduiker wordt het water in getakeld tijdens oefening in de haven van Goes © Omroep Zeeland
Marcel Decraene in gesprek met brandweerduikers tijdens oefening in Goes