Mensen als Marcella voorkomen personeelstekort in de zorg (video)

Mensen als Marcella voorkomen personeelstekort in de zorg (video)
Mensen als Marcella voorkomen personeelstekort in de zorg (video) © oz
Nieuwe opleiding verzorgenden

Tekort

GOES - Ans Vleugel van SVRZ verwacht over een paar jaar een tekort aan personeel in de ouderenzorg als veel 'babyboomers' met pensioen gaan: "De afgelopen jaren zijn veel mensen hun baan in de zorg weliswaar kwijtgeraakt, maar dat was vooral in het ziekenhuis en de thuiszorg. In de ouderenzorg is veel werk en dat wordt in de toekomst alleen maar meer." 

Stage

Marcella Pilgrim (38) volgt de nieuwe opleiding sinds een paar weken. Ze heeft jaren in de kinderopvang gewerkt, maar raakte daar door bezuinigingen haar baan kwijt. Nu gaat ze een dag per week naar school. De andere dagen loopt ze stage in verzorgingshuis 't Gasthuis in Middelburg.

Werkzaamheden

Op de opleiding leert Pilgrim bijvoorbeeld hoe ze het bed kan verschonen terwijl een patiënt erin ligt. Tijdens haar stage kan ze dat in praktijk brengen. "Ik help mensen ook met wassen", vertelt Marcella terwijl ze de bewoners van 't Gasthuis voorziet van koffie en cake. "Dat hoort er namelijk ook bij en ondertussen maak ik gezellig een praatje."

Baangarantie

SVRZ biedt iedereen die de opleiding voltooit een baan aan. Zo voorkomt de zorginstelling een personeelstekort en worden tegelijkertijd werklozen aan het werk geholpen. "Dat is wel heel fijn", reageert Pilgrim, "dan heb je toch wat meer zekerheid."