Buurtinfo via WhatsApp werkt in Veere (video)

Gemeente Veere omarmt WhatsApp als medium

Een derde van de huishoudens

BIGGEKERKE - Het project 'Veere whatsappt' loopt inmiddels in Biggekerke en Westkapelle. De dorpsbewoners ontvingen eerst een brief met informatie over nieuwe werkzaamheden in hun buurt. Daarna konden ze de projecten via WhatsApp buurtinfo blijven volgen. In Westkapelle, waar in twee straten de riolering wordt vervangen, gaven vijftien mensen daar gehoor aan. In Biggekerke hebben zich een kleine tachtig mensen aangesloten bij de appgroep. Dat is een derde van alle huishoudens in het dorp.
Sneller en actueel
"Ik vind het een prima manier. Het werkt sneller dan een brief en je krijgt actuele informatie", zegt dorpsbewoner Nanda van den Berg uit Biggekerke. "Je kunt via deze groepsapp ook vragen stellen aan de gemeente. En het voordeel is dat je niet de mededelingen van alle anderen in de groep ziet."
Bewoners Biggekerke appen met gemeente
Bewoners Biggekerke appen met gemeente © OZ

Minder telefoontjes

"Het is een handig middel om burgers snel te informeren en het kost weinig; we hebben al een webredactie. Die doet dit erbij en beantwoordt ook vragen van burgers. En als we vinden dat een bepaald antwoord ook belangrijk is voor anderen, dan sturen we dat naar iedereen in de groep", zegt wethouder René Molenaar. Hij verwacht hierdoor minder telefoontjes naar het gemeentehuis. Ook zal het volgens hem heel wat briefpapier besparen. "Maar daar is het niet om te doen. Het doel is betere dienstverlening aan de burgers."
Eerste van Zeeland
Voor zover bekend is Veere de eerste Zeeuwse gemeente die op deze manier WhatsApp gebruikt. De gemeente Terneuzen zette in 2013 als eerste Nederlandse gemeente WhatsApp in, maar alleen voor burgerzaken of persoonlijke vragen. Binnenkort start in de gemeente Veere ook de app WaakSamen, waarmee bewoners verdachte situaties kunnen melden bij de gemeente en de politie.