Balkenende: Verbeter de wereld, begin bij jezelf (video)

Balkenende: Verbeter de wereld, begin bij jezelf (video)
Balkenende: Verbeter de wereld, begin bij jezelf (video) © Omroep Zeeland
Conferentie Middelburg 800
MIDDELBURG - Middelburg 800
De conferentie werd vandaag gehouden in het kader van het jubileumjaar Middelburg 800 jaar. Thema was vrijheid van ondernemen en of daar grenzen aan zitten. Balkenende spraak over moreel kapitalisme. Of welke waarden en normen er bij ondernemen horen.
Lokaal waar het kan
Volgens de oud-premier gaat het vooral over de vraag hoe je als ondernemer je zaak runt. "Ik sprak eens een Amerikaans bedrijf en vroeg of ze daar aan duurzaamheid deden. Ik kreeg het antwoord dat ze veel aan goede doelen geven." Een verkeerde manier van denken volgens Balkenende. "Het gaat om de vraag hoe je groeit als bedrijf. Waar haal je je grondstoffen vandaan? Hoe regel je transport? Wat kun je lokaal halen? Houd je je aan de mensenrechten? "
© Omroep Zeeland

Tholen als voorbeeld

Volgens Balkenende zijn grote vraagstukken als globalisering en duurzaamheid ook van toepassing op Zeeuwse ondernemers. Hij gaf als voorbeeld het winkelinrichtingsbedrijf Hemi uit Tholen. "Ik was daar bij de opening. Zij denken over transport en hoe dat zo min mogelijk belastend voor het milieu kan zijn. Maar ook bij kleinere zaken als de catering zag ik goede dingen. Die werd gedaan door een lokaal bedrijf met gehandicapten in de bediening. Zo moet je ondernemen, vind ik."
Begon in Middelburg
In de zaal ondernemers, maar ook studenten van de UCR en HZ. Met vragen over kapitalisme en duurzaamheid. Een andere spreker was Jonathan Granoff, een Amerikaanse advocaat. Hij doet werk voor de VN. Hij zei dat de globalisering 800 jaar geleden in Middelburg begon, bij de VOC. Hij prees de innovatie van toen en het ondernemerschap. Ook Balkenende deed dat. "De slavernij is natuurlijk een zwarte bladzijde uit de VOC-tijd. Maar op het ondernemen, het erop uit durven trekken, daar mogen we trots op zijn." 

IMF

Ook de 92-jarige Johan Witteveen sprak. Waarschijnlijk was dit zijn laatste publieke optreden. Johan Witteveen was één van de oprichters van het CPB en minister van Financiën. Ook was hij voorzitter van het IMF en kreeg ie in 1982 een Four Freedoms Award voor Vrijwaring van Gebrek.